Magyar film az Oscar-díj kapujában

Forrás: AFP/Michal Cizek -
Oscar-díj A nagy füzet Amerikai Filmakadémia Szász János Molnár Piroska esély idegen nyelv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy füzet is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített listáján az amerikai filmakadémia bejelentése szerint.

Oscar-esélyes Szász János A nagy füzet című alkotása. Magyar filmnek legutóbb 1988-ban volt esélye elnyerni az Oscar-díjat, akkor Szabó István Hanussen című alkotása szerepelt a végső öt jelölt között - írja az MTI.

Szász János, Gyémánt László és András, valamint Molnár Piroska Forrás: AFP/Michal Cizek

Szász János Karlovy Varyban fődíjat nyert munkája többek közt Paolo Sorrentino A nagy szépség, Vong Kar-vaj A nagymester, valamint Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével van versenyben az Oscar-jelölésért. A végső öt jelöltet január 16-án jelentik be, az Oscar-díjakat március 2-án adják át. Az amerikai filmakadémia 76 egész estés alkotásból választotta ki a kilenc címet tartalmazó listát.

Szász János a magyar születésű svájci írónő, Kristóf Ágota negyven nyelven megjelent világhírű regényéből készült filmjének, A nagy füzetnek (Le grand cahier) a főszereplője egy tízéves ikerpár Gyémánt László és András alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A mozifilm nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen, Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel benne. A nagymama szerepében a Nemzet Színésze, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.