Oscar-díj film mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
George Clooney vagy Brad Pitt? Meryl Streep vagy Glenn Close? Vasárnap éjjel jön az idei Oscar-gála, most esélylatolgatásunkat és beharangozónkat olvashatod. 

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ugyanez a helyzet a tavalyi év egyik legjobb filmjével és kultkedvencével, a Drive - Gázt! című mozival, amelynek teljes mellőzése a fontosabb kategóriákban, majd egyetlen jelölése a legjobb hangvágásra cseppet megalázó. Ráadásul a főszereplő Ryan Gosling tavaly nemcsak ebben a filmben, de több alkalommal (Blue Valentine, Őrült, dilis, szerelem, A hatalom árnyékában) is kiemelkedőt nyújtott, így igazán kijárt volna neki egy Oscar-nomináció.

De akkor lássuk azokat, akiknek van esélyük idén az Oscar-díjra! A jelölések számát és az Akadémia tagszervezeteinek korábbi díjait megnézve erősen úgy tűnik, hogy az este két film: A leleményes Hugo (11 jelölés) és a The Artist - A némafilmes (10 jelölés) versenyéről fog szólni. A legjobb film díjára is ez a két alkotás a legesélyesebb, noha ez a verseny az utóbbi években kiszámíthatatlanabb, hiszen már nemcsak öt filmet jelölnek ebben a kategóriában (idén kilencet). Titkos esélyesként befuthat Az élet fája (ha az Akadémia épp most gondolja úgy, hogy végre jutalmaznia kéne a különc Terrence Malicket), vagy az Utódok, aminek az esélyeit megdobja a főszereplő személye (George Clooney) és színészi jelölése is. A Pénzcsináló és A segítség a jelöléssel is már elérte, amit elérhetett, a rossz kritikákat kapó Rém hangosan és irtó közel még többet is, az Éjfélkor Párizsban és a Hadak útján pedig csak a legendás rendezőik (Woody Allen és Steven Spielberg) korábbi munkái iránti tiszteletből van itt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

George Clooney és Meryl Streep

A színészi kategóriákban valamivel tisztább a kép: a női főszereplők között hatalmas meglepetés lenne, ha nem Meryl Streep nyerne A Vasladyért, noha azért Glenn Close is ott settenkedik a háttérben egy magát férfinak kiadó 19. századi nő szerepében előadott bravúros alakításával. A kategória többi, feltörekvő jelöltjének (Rooney Mara, Viola Davis, Michelle Williams) már az is nagy szó, hogy ott lehetnek. A férfiaknál párharc várható: George Clooney-é a papírforma szerinti győzelem, de a francia Jean Dujardin meglepetést okozhat a szöveg nélküli alakításával, pláne ha A némafilmes más kategóriákban is tarol. Brad Pitt vagy Gary Oldman győzelme (idén...) hatalmas meglepetés lenne.

Tipp! A nőket is szerette a gyönyörű színésznő? Kattints a galériáért!


(Christopher Plummer, Max von Sydow, Nick NolteKenneth Branagh
(Jessica Chastain, Melissa McCarthy, Janet McTeer, Octavia Spencer, Bérénice Bejo).

Martin Scorsese
Michel HazanaviciusAlexander Payne Terrence Malick



Forrás: AFP
Forrás: AFP

Martin Scorsese

Röviden a többi kategóriáról: az operatőrök között mi Emmanuel Lubezkinek drukkolunk(Az élet fája), a legjobb külföldi film szinte biztos, hogy az iráni Nader és Simin lesz, pláne a jelenlegi politikai helyzetben, a legjobb animációs filmek között pedig hosszú évek óta először nincs Pixar-mozi, így bárki befuthat. Vasárnap éjjel minden kiderül, addig búcsúzunk a gála idei műsorvezetője, Billy Crystal videójával, melyben egy bizonyos legendás Oscar-házigazda után kutatnak.



Tipp! Így árulják magukat a sztárok! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.