Keira Knightley a nap cikke színésznő film Anna Karenina színész filmművészet mozi szórakozás Jude Law
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Anna Karenina valószínűleg a világ leghíresebb olyan nője, aki nem tudja, mit akar, de azt nagyon. Épp ezért képes a mai napig érdeklődést és érzelmeket kiváltani a története, amelyet most egyedi, újfajta módon vittek filmre.

Lev Tolsztoj klasszikus regénye a 19. századi születése óta számtalan feldolgozást ért meg, készült belőle színdarab, musical, balett, indiai és argentin film is. Anna Kareninát pedig olyan színésznők játszották már el, mint Greta Garbo (ő kétszer is), Vivien Leigh, vagy a legutóbbi, 1997-es nagyszabású filmváltozatban Sophie Marceau.

Ezek után nem meglepő, hogy amikor szóba került egy új moziverzió, ráadásul a meglehetősen vitatott megítélésű Keira Knightley főszereplésével, akkor sokan úgy voltak vele: "már megint egy újabb Anna Karenina, minek ez". Vélhetően a rendező, a minőségi kosztümös filmjeiről (Vágy és vezeklés, Büszkeség és balítélet) ismert Joe Wright is megfontolhatta ezt egy idő után, mert a produkció előkészítésének egy fázisában hirtelen koncepciót váltott, és teljesen újfajta stílusban kezdte újragondolni a történetet Tom Stoppard drámaíró segítségével - és végül így is forgatta le.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A színésznő és Joe Wright

Az újfajta Anna Karenina rendkívül színpadias, teátrális lett, olyannyira, hogy a jeleneteinek nagy része tényleg színpadon, vagy hangsúlyosan színpadi díszletek között zajlik, amikből időnként azért ajtók nyílnak a külvilágra is. Ez egy rendkívül látványos, furcsa kettősségben működő világot eredményez: egyrészt szinte modellszerűvé válik a történet, folyamatos az elidegenítő hatás, másrészt viszont rendkívül aprólékos és korhű a miliőfestés.

Ebbe a környezetbe vonul be tehát Keira Knightley mint Anna Karenina, hogy nagy presztízsű feleségként és anyaként belehabarodjon az ebben a változatban kimondottan fiatal csikónak ábrázolt Vronszkij grófba (Aaron Taylor-Johnsont legutóbb a Vadállatokban láthattuk), miközben a ragaszkodó és jólelkű férje (Jude Law néhány éve még a csábítót játszotta volna) megpróbálja jobb belátásra bírni. A végén pedig jön az a bizonyos vonat, ami ebben a filmben szintén nem a szokásos módon történik meg.

Az, hogy valami újszerű és a szokásostól eltérő, még nem feltétlenül jelenti, hogy jó is, és az új Anna Karenina is felemásra sikerült. A történet igazi tétjei, a figurák belső érzelmi viharai "nem jönnek át" a különleges formán, ami gyakran öncélúvá válik, mintha Joe Wright beleszerelmesedett volna a saját rendezői találmányába - Anna Karenina helyett. Ez a forma viszont kétségkívül gyönyörködtető: a kosztümök, a látvány, az operatőri munka, a zene a tánckoreográfiákkal nem hiába érdemelt ki Oscar-jelölést. Jó nézni, de így az új Anna Karenina inkább válik érzéki, mint érzelmi élménnyé.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!



Kiknek ajánljuk?

- akiket érdekel, milyen új módon lehet elmesélni ezt a klasszikus történetet
- akinek tetszettek Joe Wright korábbi kosztümös filmjei is
- akik kíváncsiak Jude Law-ra, amikor nem ő a csábító

Kiknek nem ajánljuk?

- akik számára a történetben megjelenő érzelmek a legfontosabbak
- akik szerint a klasszikusokat klasszikus stílusban illik feldolgozni
- akik nem bírják Keira Knightley vicsorgását

Ki a jobb elnök? Filmes államfők rangsorahttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130122-mozi-film-szorakozas-ki-a-jobb-elnok-filmes-allamfok.htmlA kicsi lány, a nagyvilág és az óriási viharhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130110-mozi-film-szorakozas-a-kicsi-lany-a-nagyvilag-es.htmlTom Cruise és a kapuzárási pánikhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130108-mozi-film-szorakozas-tom-cruise-es-a-kapuzarasi-panik.html10 ausztrál film, amit látnod kell (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20121221-mozi-szorakozas-program-10-ausztral-film-amit-neked-is.htmlMi történt A Gyűrűk Ura előtt Középföldén?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20121212-mozi-film-szorakozas-mi-tortent-a-gyuruk-ura-elott.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.