színésznő film Oscar 2013 színész díj mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudni szeretnéd, melyek idén a fontosabb jelölt filmek, és kik az esélyesek az Oscarra? Daniel Day-Lewis vagy Denzel Washington? Anne Hathaway vagy Helen Hunt? A Life.hu beharangozója és esélylatolgatása a vasárnapi Oscar-díjátadó előtt.  

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Az Oscar-gála legkülönlegesebb ruháit pedig a StílisZsaru oldalon láthatod majd legelőször!


A jelöltek előtt essen néhány szó magáról a gáláról is: az utóbbi évekhez képest mindenképpen izgalmasabb díjátadó várható, egyrészt a kiegyenlített mezőny és a nehezen megtippelhető esélyek okán, másrészt a műsorvezető személye miatt. Az Amerikai Filmakadémia évek óta küzd azzal a problémával, hogy a közvélemény számára egyre érdektelenebbé válik maga a díjátadó eseménye, amit a csökkenő televíziós nézettségek is jeleznek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez részben a show régies stílusa és hossza miatt van, részben pedig azért, mert régóta nem találják a megfelelő ceremóniamestert hozzá. Nincs már egy Bob Hope vagy Billy Crystal, akik korábban hosszú éveken át állandóságot és minőséget jelentettek a színpadon (bár utóbbit tavaly reaktiválták, felemás eredménnyel), hanem szinte minden évben más a műsorvezető - és egyik sem találta eddig el azt a hangot, ami a 2010-es években sikeressé és vonzóvá tehet egy Oscar-gálát. De talán majd idén: az idei házigazda Seth MacFarlane, aki a Family Guy című animációs sorozat és a Ted című mozifilm alkotójaként is letette már a névjegyét, és hogy valóban friss stílusra és humorra számíthatunk tőle, azt már az idei Oscar-jelöltek bejelentését szolgáló eseményen is felvillantotta.

Lássuk a fontosabb kategóriák jelöltjeit!

A legjobb film kategória

A legjobb film versenyében már évek óta tíz alkotás kap jelölést a korábbi öttel szemben, így még nehezebb a tippelés. A fő esélyesnek Az Argo-akció számít, mivel Ben Affleck filmje korábban győzni tudott a Filmakadémia számos tagszervezetének díjátadóin is. Viszont Ben Afflecket nem jelölték a legjobb rendezők között, olyan pedig nagyon ritkán fordult elő eddig a díj történetében, hogy egy nem jelölt rendező filmje legyen a legjobb film. Az Argo-akció fő kihívója a Lincoln lehet (ami nekünk nem nagyon tetszett) - Spielberg filmjét jelölték a legtöbb, összesen 12 díjra, de igazán egyik kategóriában sem emelkedik ki, így esélyesebbnek látszik az "est nagy vesztese" szerepre.

Szóba jöhet még ebben a kategóriában az általunk is kedvelt Pi élete, amelynek a rendezője, Ang Lee pedig Spielberg fő kihívója lehet a direktorok között (Ben Affleck hiányában, ugye...) A sötét ló a filmek között Tarantino bosszú-westernje, a Django elszabadul, ezen kívül minden más jelölt győzelme hatalmas meglepetés lenne. A Szerelem és A messzi dél vadjai pedig már a jelöléssel is hatalmas meglepetést ért el - előbbi ugyanis német-osztrák film, utóbbi pedig kis költségvetésű független produkció, amatőr szereplőkkel.

A legjobb női/férfi főszereplő

A színészek között még nehezebb tippelni, mint a korábbi években. A női főszereplő kategóriájában idén együtt versenyez minden idők legfiatalabb (Quvenzhané Wallis 9 éves) és legidősebb (Emmanuelle Riva a gála napján lesz 86) jelöltje, de könnyen lehet, hogy közöttük mégis Hollywood valamelyik új csillaga: Jennifer Lawrence, vagy még inkább Jessica Chastain viszi haza a szobrot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Quvenzhané Wallis, Jennifer Lawrence, Daniel Day-Lewis és Denzel Washington


A férfiak között kicsit egyszerűbb a képlet: Daniel Day-Lewis győzelme szinte borítékolható, hiába játszott középszerű filmben, mégis tündökölt Lincolnként. Főleg, hogy a vetélytársai sem igazán combosak idén, egyedül Denzel Washington rúghat labdába az alkoholista hőspilóta szerepéért a Kényszerleszállásból, az ő esélyeit viszont jelentősen csökkenti, hogy a filmet egyéb kategóriákban hanyagolták.

A legjobb női/férfi mellékszereplő

A mellékszereplők kategóriái hasonló képet mutatnak, csak fordítva: itt a férfiak között nyerhet szinte bárki (mi Robert DeNiro és Tommy Lee Jones ellenében Christoph Waltzra fogadnánk), a nők között viszont kiemelkedik egy abszolút esélyes: Anne Hathawaynek úgy tűnik, megérte levágatni a haját és összekoszolni a pofiját a Nyomorultakban, mert mindenki őt emlegeti Oscar-várományosként.

A többi kategória

Röviden a többi kategóriáról: a forgatókönyvek között hagyományosan azokat a filmeket szokták kárpótolni, amelyek nem nyernek a nagy kategóriákban, de eredetiek és frissek, így mi a Django elszabadulra, a Holdfény királyságra, illetve A messzi dél vadjaira tippelnénk.

A legjobb idegen nyelvű film minden bizonnyal a Szerelem lesz, melyet a "királykategóriákban" is jelöltek. Az animációs filmek között pedig szoros a verseny, öt igazán kiemelkedő film versenyez az idén, így tippelni nem merünk, de mi a Rontó Ralph sikerének örülnénk leginkább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.