kalóztámadás film kalóz mozi szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kampókezet, a falábat, a letakart szemet és a kalózromantikát nyugodtan elfelejthetjük: a 21. század tengeri kalandorai kétségbeesett szegénységből érkező túszejtők, akik számára az emberi élet és az idő sem jelent túl sok értéket. Emberrablás, kritika.  

A nemzetközi hírügynökségek nyomán a hazai sajtó is időről időre beszámol az utóbbi években olyan esetekről, amikor kalózok foglalnak el jellemzően amerikai vagy nyugat-európai hajókat, és nem is igazán azok szállítmányára pályáznak (persze arra is), hanem a legénységre. Értük ugyanis aztán váltságdíjat kérnek az otthoni cégüktől, családjuktól, biztosítóktól és állami szervektől - ez pedig sokkal jobb és egyszerűbb biznisz, mint mondjuk egy rakomány acéllap. A helyszín jellemzően az Indiai-óceán nyugati széle, Afrika partjai, az elkövetők pedig szomáli kalózok - akiknek az országát a hosszú ideje dúló polgárháború olyan mértékben szegényítette el, hogy nem sokat gondolkoznak, ha bármilyen áron pénzhez lehet valahogy jutni.

Forrás: www.facebook.com/AHijacking
Forrás: www.facebook.com/AHijacking

Ilyen kalóztámadás helyszíne volt az a MV Rozen nevű teherhajó is, amelyen az Emberrablást forgatták, és nem ez az egyetlen, amiben az alkotók a minél nagyobb hitelességre törekedtek. Például interjúkat készítettek hasonló támadásokat átélt tengerészekkel, a filmbeli túsztárgyaló figurájának megalkotásához egy igazi túsztárgyaló segítségét vették igénybe, és így tovább. Igaz, a filmbeli túsztárgyaló is csak tanácsokat ad, és nem pedig tárgyal - a szerepét ugyanis átveszi a foglyul ejtett hajót birtokló cég vezére, aki maga akarja megoldani az ügyet.

A történet ily módon két helyszínen játszódik: az Indiai-óceánon ütnek rajta a kalasnyikovos szomál kalózok egy dán hajón, hogy aztán a legénységek túszul ejtsék, és irreálisan hatalmas összegek kérjenek a szabadon bocsátásukért, és egyáltalán: az életükért. A párhuzamos dániai események során pedig a cég igazgatója úgy dönt, profi segítség helyett majd ő tárgyal - hiszen végül is itt is csak alkudozásról van szó, abban pedig ő a legjobb. Kíméletlen, hónapokig tartó pszichológiai küzdelem veszi kezdetét, mely során a hajón rekedt legénységnek az állandó halálfélelem árnyékában kell valahogy léteznie, az otthoni cégvezérnek pedig át kell értékelnie az eddigi világszemléletét, hiszen mégiscsak más a helyzet, ha emberi életekről van szó.

Forrás: www.facebook.com/AHijacking
Forrás: www.facebook.com/AHijacking

Persze ha egy cégvezér mindennapos gazdasági döntéseket hoz, közvetve akkor is emberi életekről van szó: ilyen és ehhez hasonló áthallásos kérdéseket is felvet az Emberrablás amellett, hogy egy kiváló, rendkívül hiteles lélektani drámaként működik - amint azt a hozzánk eljutó dán filmektől már megszokhattuk. Szinte dokumentarista a stílus, ahogyan bemutatja a foglyok mindennapjait és a hazai eseményeket, ott érezzük magunkat a szereplők mellett, együtt félünk, izgulunk, egyszerre leszünk letörtek és dühösek velük. A nyílt tengeren és párhuzamosan egy szabad országban játszódó film furcsa módon klausztrofobikus látványvilággal bír: szinte végig kabin- és irodabelsőkben játszódik, ezáltal is érzékeltetve a szereplők csapdahelyzetét.

A dokumentarista stílusú filmeknek minden érdekességük mellett szokott lenni egy hátrányuk: általában szárazak, nem vonnak be eléggé, nem váltanak ki túl sok érzelmet a nézőikből. Az Emberrablás ezt a csapdát is elkerüli, és a film végére olyan drámai csúcspontokra jut el, ami még egy hollywoodi hőstörténetnek is a becsületére válna. A különbség csak az, hogy itt mindez még maximálisan hihető is, amitől még erősebbé válik.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!

http://www.youtube.com/embed/eKePoqaeokk



Kiknek ajánljuk?

- akik kíváncsiak egy megrázóan hiteles drámára
- akiket érdekel a modernkori kalózkodás témája
- akik buknak a skandináv stílusra

Kiknek nem ajánljuk?

- akik nem szeretnének szenvedést nézni a moziban
- akik az akciókat kedvelik a lélektani történések helyett
- akik épp hosszú tengeri hajóútra indulnak
Mark Wahlberg titkolja sötét múltját a gyerekei előtthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130514-mark-wahlberg-titkolja-sotet-multjat-a-gyerekei-elott.htmlA világ legrosszabb keresztnevehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130430-mozi-film-szorakozas-a-vilag-legrosszabb-keresztneve.html5 magyar film a |40-es évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130429-mozi-program-szorakozas-5-magyar-film-a-40es-evekbol.htmlA televízió legnagyobb nőcsábászaihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130425-a-televizio-legnagyobb-nocsabaszai-david-duchovny-charlie-sheen-matt.htmlSzemét a főnöknő? Csináld ki!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130424-mozi-szorakozas-film-szemet-a-fonokno-csinald-ki-.htmlSírsz a reklámokon? Érzelmi manipulátorokhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130418-te-is-sirsz-a-reklamon-dalok-filmek-illatok-amelyek.htmlTévérománcok, amiket imádtunkhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130416-szerelem-parkapcsolat-szorakozas-tvromancok-amik-a-nezok-szivet-is.htmlFajok közti erotika a filmvásznon (18+)http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130412-szorakozas-mozi-film-fajok-kozti-erotika-a-filmvasznon.htmlHullaszag sem állhatja útját a szerelemnekhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130410-mozi-film-szorakozas-hullaszag-sem-allhatja-utjat-a-szerelemnek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.