7 szinte teljesen ismeretlen paradicsomi sziget

utazás szórakozás program sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyaralás álmaid szigetén, ahol nincsenek hangos turisták, mindig van hely a strandon vagy szabad asztal az étteremben. Sőt, a helyzet még ennél is paradicsomibb. Az érintetlen természetben vendégszerető helybéliek lesik minden kívánságodat.  

1. Skopelos

Ez a kis görög sziget szinte teljesen ismeretlen volt a turisták előtt, amíg Meryl Streep oda nem látogatott egyik híres filmje, a Mamma Mia forgatására. A népszerűség és ismertség azonban szerencsére nem ártott Skopelosnak, maradt még épp elég nyugodt zug a szigeten, amelynek két kikötője van: Skopelos és Glossa-Loutraki. Aki hajóval érkezik, annak itt kezdődik a nyaralás, de repülővel is meg lehet közelíteni a települést. Aki már járt a szigeten, az Égei-tenger smaragdjaként emlegeti, vagy ha kevésbé költőien fogalmaz, akkor gyönyörűnek, élettel telinek és izgalmasnak írja le. Skopeloson mindenki megtalálja a neki való szórakozást és kikapcsolódást. A tiszta strandok napozásra és úszásra csábítanak, a városokban jót lehet vásárolni, enni, inni, míg az érintetlen természet a túrázókat nyűgözi le.

Thinkstock
Thinkstock



2. Colonsay

A béke szigetére vágysz? Akkor irány Colonsay! A kis skót szigeten csupán egyetlen szálloda várja a véletlenül idetévedt látogatókat. Colonsay a Hebridák-szigetcsoport egyik tagja, szinte lakatlan, kb. százan laknak itt. Egy iskola, két templom, egy orvosi rendelő, egy bolt és egy posta jelenti az infrastruktúrát, ezenkívül néhány szezonális üzlet, teázó és vendéglő gondoskodik a nyaralók kényelméről. Ha Colonsay-re utaznál, hetente ötször visz komp a szigetre, a téli menetrendben mindössze három járat van, amely a szárazföldi Obanből indul. A kihalt táj, a csodás strandok - közöttük a leghíresebb a Kiloran-öbölben van - mégis sok érdeklődőt vonzanak. A tengeri madarak és fókák élvezettel sütkéreznek a napsütésben, a kristálytiszta vízben és a friss nyugati szélben, és rá sem hederítenek a strandolókra.


wikimedia.org
wikimedia.org



3. Con Son

A 16 szigetből álló Con Dao-szigetcsoport a Dél-kínai-tenger gyöngyszeme. A legnagyobb sziget Con Son, ahol megtalálhatók a trópusi erdők, a hosszú, homokos tengerpartok ugyanúgy, mint a színes korallzátonyok. A szárazföld 234 kilométerre van a vietnámi főváros, Ho Chi Minh nemzetközi repülőterétől, repülővel és hajóval is egyszerűen megközelíthető. A sziget természeti kincseit érdemes robogóval bejárni, a temető pedig a hely egyik legismertebb látványossága. Con Sont jobbára állattenyésztők és gazdák lakják, az idegenforgalomból csak kevesen élnek. A sziget a vietnámi-amerikai háború alatt szinte teljesen kiürült, később börtönt alapítottak a területén. Egy másik fegyintézményt is szívesen látogatnak a turisták: a hírhedt tömlöcöt a francia gyarmatosítók alapították 1837-ben, a komplexumban volt az egykori kormányzó rezidenciája is. A sziget teljes egészében természetvédelmi terület, a vietnámi kormány kezdeményezte, hogy vegye fel az UNESCO a világörökségi listára.

visitcondao.com
visitcondao.com



4. Flatey

Izlandról a kimondhatatlan nevű tűzhányó és hamufelhője jut az eszünkbe vagy a híres gejzírek, pedig az északi országnak más természeti kincse is van. Az izlandi minisziget csak komppal közelíthető meg, így Flatey-n igen gyér a népsűrűség. A sziget legújabb házai is a XIX. században épültek, autók alig járnak az utakon, olyan, mintha megállt volna az idő. Ha háborítatlan egyedüllétre és csodálatos természetre vágysz, itt a helyed. A sziget nemcsak a nyugalomra vágyók, hanem a költöző madarak és a madárbarátok kedvelt vidéke is, az itteni élővilág egyedülálló.

wikimedia.org
wikimedia.org



5. Robinson Crusoe szigete

Ez a chilei sziget inspirálta Daniel Defoe-t híres regénye, a Robinson Crusoe megírására. A szigetet korábban Más a Tierrának, azaz Több földnek nevezték, de most a híres regényhős nevét viseli. A "lakatlan" sziget Alexander Selkirk néven is ismert, ő volt az a történelmi kalandor, akiről Defoe halhatatlan hősét mintázta. A Robinson Crusoe-sziget lakói nem az idegenforgalomból élnek, ahogy más édenkertekben a helybéliek, hanem homárhalászatból és kereskedelemből. Egy legenda hatására - miszerint fantasztikus kalózkincs rejtőzik Más a Tierrán - amatőr és hivatásos kincsvadászok is szívesen vernek tanyát a szigeten.

www.robinson-crusoe.org
www.robinson-crusoe.org



6. Sampson Cay

Ha azt hiszed, hogy Bahamán csak a híres és gazdag emberek nyaralhatnak, akkor jó hírünk van: a Sampson Cay Club Hotelbe a földi halandókat is szívesen várják, ha megelégszenek a csodás vidékkel és a békés nyugalommal. Itt egy csapásra eltűnik a stressz és a feszültség, elillannak a gondok. A sziget pont olyan, mint a sztárok által látogatott többi hasonló szárazföld. Az óceán a kék különböző árnyalataiban csillog, a homokos part vakítóan fehér, a két szín harmóniáját pálmafák és színes virágok varázsolják teljessé. A vendégeket pazar szállók, éttermek, üzletek, kikötők és változatos kikapcsolódási lehetőségek várják. A sziget minden napra új felfedeznivalót kínál a turistáknak, egy Sampson Cay-i nyaralás biztos, hogy örökre felejthetetlen élmény marad.

Thinkstock
Thinkstock



7. San Alonso

Argentínában, a Paraná-tó közepén van egy kicsi sziget, San Alonso a neve. A tulajdonosa Douglas Tompkins, egy ismert divatház alapítója. A szigetet mégsem csak a kiváltságosak látogathatják. Mr. Tompkins egy ötcsillagos hotelt nyitott a vendégek és turisták elszállásolására. San Alonso tulajdonképpen egy hatalmas farm, de a kerítés itt nem fából, kőből vagy kovácsoltvasból van, hanem szépséges kék vízből áll. A ranchen marhák legelik a smaragdzöld füvet, a szavanna vad élővilága fényképalbumba való, a csodás strandok pedig napozásra csábítanak. Ha az aktív pihenés híve vagy, próbáld ki a repülő-horgászatot, de búvárkodhatsz, vitorlázhatsz vagy evezhetsz is.

Thinkstock
Thinkstock




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.