10 híres író, aki öngyilkosságot követett el vagy kísérelt meg

művészet irodalom öngyilkosság író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van Gogh képeit sokszor hallucinációk és extrém látomások ihlették. Híres arról, hogy önkívületi állapotban levágta a saját fülét, és elküldte azt egy prostituáltnak. A művészek zseniális dolgokra képesek, miközben a fájdalom elől sokszor az önpusztításba menekülnek. Most tíz olyan írót mutatunk be, akik öngyilkosságot követtek el vagy megkísérelték azt.
1. Edgar Allan Poe (1809-1849)

A holló



AFP
AFP


2. Jack London (1876-1916)

A vadon szava és a Fehér agyar szerzője fura, erőszakos ember volt. Családjában nem volt ismeretlen az öngyilkosság gondolata. Az édesanyja - amikor terhes volt vele - megpróbált véget vetni az életének, túladagolta az ópiumot, és fejbe akarta lőni magát, de a pisztoly nem sült el. Jack London volt osztrigakalóz, aranyásó, miközben állandó depressszió gyötörte. Sokszor nézett a pohár fenekére és folyamatosan foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata. Halálát morfium-túladagolás okozta, azt viszont máig vitatják, hogy öngyilkos lett-e vagy sem.

AFP
AFP


3. Virginia Woolf (1882-1941)

Az írónőnek már 23 éves korától jelentek meg különböző publikációi, de az első jelentős regénye az 1925-ben kiadott Mrs. Dalloway volt, amit újabb alkotások (Orlando, A világítótorony) követtek. Virginia számos idegösszeomlással küzdött, 1904-ben az édesapja halála után még jobban összetört. Később mentális problémáiért féltestvéreit okolta, akikről azt állította, hogy szexuálisan zaklatták. A második világháborúban a németek lebombázták londoni otthonát, ami annyira megviselte az érzékeny lelkű írónőt, hogy 1941. március 28-án telerakta a zsebeit kövekkel és az Ouse folyóba vetette magát.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



AFP
AFP


4. Raymond Chandler (1888-1959)

Chandler volt az "atyja" Philip Marlowe-nak, a híres detektívregény-hősnek. A magánnyomozót Humphrey Bogart alakította A nagy álom című filmben. Chandler 50 éves koráig egyetlen művét sem adta ki. Hirtelen haragú, depresszióra hajlamos ember volt, és nagyon szerette az italt. 1954-ben meghalt a felesége, aki 18 évvel volt fiatalabb nála. Egy évvel később végső elkeseredésében megpróbálta megölni magát. Végül 1959-ben halt meg tüdőgyulladásban.


Tipp! Ilyenek voltak tiniként a sztárok. Kattints a galériáért!


5. Ernest Hemingway (1899-1961)

Az öreg halász és a tengerAkiért a harang szól



AFP
AFP


6. Kurt Vonnegut (1922-2007)

A Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reggelije c. nagysikerű művek írója több regényét maga illusztrálta rajzaival. Pályafutására nagy hatással volt Mark Twain, a szarkasztikus humoráról ismert író. Kurt Vonnegut családjában nem volt ismeretlen fogalom az öngyilkosság: édesanyja is élete végéig tartó depresszióban szenvedett, 1944-ben nyugtatótúladagolással ölte meg magát. Fia is hajlamos volt a depresszióra: 1984-ben megpróbált végezni magával, de túlélte az öngyilkossági kísérletet. 2007-ben saját otthonában elesett, és végzetes agykárosodást szenvedett, néhány héttel később meghalt. Gyermekénél, Marknál bipoláris zavart és skizofréniát diagnosztizáltak az orvosok.

AFP
AFP


7. Sylvia Plath (1932-1963)

Sylvia Plath amerikai költő, író és novellista is súlyos depresszióban szenvedett. Sylvia mindössze nyolcéves volt, amikor édesapja embóliában meghalt, egy műtétet követően fel nem ismert cukorbetegség miatt. Az írónő ekkor mondta később sokat idézett mondatát: "Soha többé nem beszélek Istenhez." Már főiskolás évei alatt is megkísérelt öngyilkosságot, amely után elektrosokk-terápiával kezelték. Tapasztalatait Az üvegbúra című önéletrajzi regényében írta meg. Férjét, Ted Hughes angol költőt - akivel hat évig voltak házasok - elhagyta, miután kiderült, hogy a férfi viszonyt folytatott egy másik nővel. Következő öngyilkossági kísérletét már nem élte túl: kinyitotta a gázt és a fejét a sütőbe dugta. Sylvia még csak 30 éves volt, két pici gyereket hagyott hátra.


8. John Kennedy Toole (1937-1969)

John Kennedy Toole bizonyos szempontból kakukktojás ezen a listán, ugyanis neki minden műve posztumusz jelent meg. A Tulane Egyetemen professzorként megpróbálta eladni a Tökfilkók szövetsége című művét a Simon & Schuster kiadó közreműködésével, akik végül visszautasították az írót, mondván, hogy az mégsem érdekelné az olvasókat. Ezt a kudarcot nem bírta feldolgozni. Meghízott, és szellemes humora is eltűnt. Miután az édesanyjával is összeveszett, Biloxiban, Mississipiben az autójában lett öngyilkos, visszavezette egy kerti slaggal a kipufogógázt a kocsiba. Évekkel később édesanyja rávette Walker Percy írót, hogy olvassa el fia Tökfilkók szövetsége c. munkáját, akit lenyűgözött a mű, és elintézte, hogy kiadják azt. A regény 1981-ben Pulitzer-díjat kapott.


9. Hunter S. Thompson (1937-2005)

Hunter S. Thompson a gonzó újságírás kiemelkedő alakja, a Félelem és reszketés Las Vegasban című kultuszkönyv szerzője. Kicsapongó életet élt, fegyvereket gyűjtött, nem vetette meg az alkoholt és a drogokat. Egy vidéki birtokon lakott Coloradóban. Csatlakozott a Pokol Angyalai motoros bandához, akiknek az életéről, alkohol- és kábítószer-fogyasztásáról később könyvet is írt. A banda tagjai azt hitték, belőlük akar meggazdagodni, ezért követelték a bevétel egy részét, de Thompson ezt visszautasította. Kapcsolatuk annyira megromlott, hogy többször is megverték. 2005-ben fejbe lőtte magát. Búcsúlevelében ezt írta: "Nincs több játék. Nincs több bomba. Nincs több séta. Nincs több móka. Nincs több úszás. 67. Ez 17-tel több mint 50. 17-tel több mint amennyi kellett, mint amennyit akartam. Unalmas. Folyton csak picsogok. Ez már nem szórakozás - senkinek sem. 67. Kapzsi leszel. Megélted az öregkorod. Nyugi - ez már nem fog fájni."

wikipedia.org
wikipedia.org


10. David Foster Wallace (1962-2008)

David Foster Wallace amerikai regényíró legismertebb műve a Végtelen tréfa c. munkája. Professzorként dolgozott egy főiskolán, a tanítványai és a közönség imádták, mert nagyon szerény és empatikus ember volt. Nagyszerűen tudott úgy írni, hogy az olvasó kevésbé érezze magát magányosnak. Mégis egész életében súlyos depresszióval küzdött, gyógyszereken élt, az antidepresszánsok pedig számos mellékhatást okoztak nála. Próbált leszokni a pirulákról, de visszaesett, végül az elektrosokk-terápia sem segített rajta. 2008. szeptember 12-én felakasztotta magát.

wikipedia.org
wikipedia.org


Tipp! Könnyek és showműsor a VV5 fináléjában. Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.