Fordulat! A britek mégis inkább Károlyt látnák a trónon, nem az ifjú Vilmost

Károly herceg Vilmos herceg népszerűség brit trónörökös felmérés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rövid idő alatt nagyot javult Károly brit trónörökös megítélése: az alattvalók többsége Vilmos herceg - az eddigi favorit - helyett most már mégis inkább őt szeretné a trónon látni II. Erzsébet királynő után.

A The Sunday Times megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett országos felmérés során a válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy Károly walesi herceget látná szívesen következő uralkodójaként; 38 százalék voksolt Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fiára, Vilmos cambridge-i hercegre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az előző, május végén készült hasonló közvélemény-kutatás eredménye ennek pontosan a fordítottja volt: akkor 38 százalék pártolta Károly trónutódlását, és 44 százalék mondta azt, hogy jobban örülne, ha a jelenlegi uralkodót nem fia, hanem unokája, Vilmos követné a trónon.

Károly herceget egyértelműen népszerűbbé tette 86 esztendős édesanyjának gyémántjubileumi ünnepségsorozata. A királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett, hatalmas tömegeket megmozgató múlt hétvégi rendezvényfolyamon a 64 éves trónörökös központi szerepet vállalt, és különösen az egyik legkiemelkedőbb esemény, a londoni Buckingham-palota előtti szuperkoncert után mondott, egyszerre szívhez szóló és sziporkázóan szellemes beszéde aratott komoly sikert.

A hétfő esti koncert után az ünnepelt, vagyis II. Erzsébet királynő is megjelent a színpadon fia, valamint az összes előadó társaságában, és Károly - "maminak" szólítva édesanyját - megindító szavakkal mondott köszönetet a nép nevében is az uralkodónak az elmúlt hatvan évben tanúsított helytállásáért, a több százezres közönség egetverő üdvrivalgása közepette.

A The Sunday Times szerint 2005 óta most első ízben pártolják többen azt, hogy II. Erzsébet királynő után ne Vilmos, hanem Károly üljön a brit trónra.

Nagy-Britanniában már hosszú évek óta folyik a vita arról, hogy Károly trónörökös vagy a 30 éves Vilmos herceg örökölje-e a koronát.

Károly első felesége, a hercegtől akkor már különélő Diana hercegnő 1995-ben - egy évvel hivatalos válásuk előtt -, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a trónörökös uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmányjogászok és történészek mindazonáltal sem valószínűnek, sem indokoltnak nem tartják, mivel - a trónörökös és 1997-ben elhunyt néhai felesége kölcsönös házasságtörésekkel is tarkított súlyos magánéleti botrányai és válása ellenére - kifejezett törvényi ok nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó. Emellett - sajtóértesülések szerint - Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

AFP
AFP

A The Sunday Times által vasárnap ismertetett új felmérés szerint mindazonáltal Károlynál saját édesanyja és fia is változatlanul sokkal népszerűbb. A válaszadók egyaránt 86 százaléka mondta azt, hogy II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg személye kedvezően hat a monarchia megítélésére, ugyanakkor Károly hercegről csak 55 százalék, a trónörökös jelenlegi, második feleségéről, Kamilla cornwalli hercegnőről pedig mindössze 24 százalék vélekedett ugyanígy.

A monarchia intézményének népszerűsége azonban kikezdhetetlennek tűnik: a felmérésbe bevontak 75 százaléka mondta azt, hogy pártolja a királyság mint államforma fennmaradását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.