Pezsgőre cserélte a whiskyt az RTL Klub hangja (x)

Törley pezsgőrend Both András RTL Klub
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Both András 2001 szeptembere óta lovagja a világ első pezsgőrendjének, a Chevaliers Törley Pezsgőrendnek. Ahogy a többi tagnak, neki is komoly küldetése van. Az 50 éves színész az ezzel járó feladatokról és a hozzáfűződő élményeiről mesélt a Life.hu-nak.

A Törley Józsefnek emléket állító pezsgőrend 1987-óta őrzi a Törley névvel fémjelzett tradíciókat. A rend minden tagja, így az RTL Klub sztárja is, beavatásakor egy különleges ünnepségen vett részt, melynek része volt egy nyerspezsgő degorzsálása is. Ebben a folyamatban a dugón összegyűlt serpőt kell a fejjel lefelé fordított palack nyakából óvatosan kilövetni. Ez az eljárás nagy ügyességet igényel, ha rosszul sül el a dolog, akkor sok nedű mehet kárba. A sikeres degorzsálás mellett komoly tudáspróbák és egyéb próbatételek is várnak a jelöltekre, melyek teljesítése után válhat csak valakiből hivatásos pezsgőnagykövet. Both András, akinek az avatására anno a budafoki székhelyen került sor, elismerően beszélt a nagyszabású rendezvényről, máig nagyon kedves dolognak tartja.

Forrás: Both András
Forrás: Both András

Both András

"Több mint tíz éve dolgozom már a Törley cégnek. Én mondtam alá a tévés és a rádiós reklámjaikat, részt vettem a rendezvényeiken, amiben tudtam, segítettem nekik. 2001. szeptember 15-én avattak fel, azóta teljesítem az esküben vállalt feladataimat" - kezdi a történetét Both.

A pezsgőlovagok feladata a Törley jó hírnevének öregbítése, a pezsgőkultúra népszerűsítése, valamint a hagyományok megőrzése feletti őrködés. A budafoki rend célja, hogy tagjai megismertessék a világgal a Törley Pezsgőpincészet remekeit, itthon és külföldön hirdessék a bor és a pezsgő szeretetét, valamint a kulturált italfogyasztás szerepét az emberek életében. "Arra tettünk esküt, hogy akárhol a Földön, ahol csak van Törley pezsgő, megkóstoljuk, hogy rendben van-e. Ez egy nagyon komoly és nehéz dolog" - állítja a színész, aki már rendi tagsága előtt is nagy pezsgőrajongó volt.

"Önként vállalt feladat ez, melynek keretein belül nagyon érdekes emberekkel lehet megismerkedni. A különböző bor- és pezsgőfesztiválok, a budafoki avatások, valamint az egyéb rendezvények fantasztikus társasági események. Jó hangulatú bulik ezek, nagyszerű résztvevőkkel és kiváló beszélgetésekkel" - meséli az RTL Klub állomáshangja.

A Pezsgőrend rituális itala a Törley Extra Cuvée, amely sosem kerül kereskedelmi forgalomba. A Törley cég weboldala beszámol arról, hogy azok a lovagjelöltek, akik sikerrel veszik a beavatás próbáit, egy üveggel kapnak ebből a fajtából. A legkiválóbb etyeki alapborok cuvéejéből készülő pezsgőben a Chardonnay, az Olaszrizling és az Ezerjó fajták dominálnak. Both András lovagsága előtt inkább édes pezsgőt ivott, 5-6 éve azonban már csakis szárazat választ.

"A színházi évek alatt általában whiskyt ittam. A tagságom óta váltottam az édesről a száraz pezsgőkre, azok közül is a nyerspezsgők jönnek be a legjobban" - válaszolta arra kérdésre, hogy milyen típusokat fogyaszt legszívesebben. A nyerspezsgők tulajdonképpen palackban erjedt és érlelt eljárással, úgynevezett expedíciós likőr hozzáadása nélkül készülő különlegesen száraz (brut) pezsgőkülönlegességek. Ezekhez a fajtákhoz tehát nem adnak hozzá úgynevezett ízesítő likőrt, vagyis azt az aromaanyagokat is tartalmazó cukoroldatot, melyet a pezsgők ízesítésére használnak.

"Ha valaki pezsgőt iszik, akkor nem ihat mellé semmi mást. Ünnepi alkalmakkor is szívesen pezsgőzöm, azonban vigyázni kell, mert más alkohollal keverve igencsak veszélyes lehet" - állítja a színész.

A Chevaliers Törley Pezsgőrend fennállásának 25 éve alatt számos neves személyiséget avatott lovaggá. A rend neves tagjai közé tartoznak a Törley leszármazottak, a magyar borászat jeles alakjai, Budafok városrész polgármesterei, televíziós szakemberek és művészek. Both András pezsgőrendi kollégái a teljesség igénye nélkül Gálvölgyi János, Geszti Péter, Gundel Takács Gábor, Hegyi Barbara, Kepes András, Klausmann Viktor, Koncz Zsuzsa, Koós János, Pálffy István, Rókusfalvy Pál, Rúzsa Magdi, Szulák Andrea és Vágó István is.

A Törley nem vonja vissza az oda adományozott címeket, ha egyszer valakinek bizalmat szavazott. "Ameddig számítanak rám, addig csinálom a feladatom. Ha nem válunk érdemtelenné erre a nemes címre, akkor maradunk. Úgy gondolom, hogy a Chevaliers Törley pezsgőrendi tagság nem csak ideig-óráig, hanem egy életre szól."

Hamedl Andrea

"A pezsgő nem csak egy csepp luxus" - 5 híresség a franciák italárólhttp://www.life.hu/szorakozz/20120613-a-pezsgo-nem-csak-egy-csepp-luxus-5.html4 különleges, pezsgős desszert, ha unod a hagyományos édességekethttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120612-4-kulonleges-pezsgos-desszert-ha-unod-a-hagyomanyos-edessegeket.htmlVajon illik hangosan durrantani? - A pezsgőfogyasztás etikettjehttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120607-vajon-illik-hangosan-durrantani-a-pezsgofogyasztas-etikettje.htmlKötelező programok bor- és pezsgőrajongóknak - nyárra, őszrehttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120605-kotelezo-programok-bor-es-pezsgorajongoknak.html5 különleges pincészet itthon a bor és a pezsgő szerelmeseinekhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20120602-5-kulonleges-pinceszet-itthon-a-bor-es-a-pezsgo-szerelmeseinek.htmlTényleg megőrzi a kanál a pezsgő szénsavasságát? - 6 híres tévhithttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120601-tenyleg-megorzi-a-kanal-a-pezsgo-szensavassagat-6-hires.htmlIzgalmas pezsgős receptek, melyek rabul ejtik az ízlelőbimbókathttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120530-izgalmas-pezsgos-receptek-melyek-rabul-ejtik-az-izlelobimbokat.htmlA legfinomabb pezsgőkoktélok - Otthon is elkészítheted őkethttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120521-a-legfinomabb-pezsgokoktelok-otthon-is-elkeszitheted-oket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.