bejelentés pápa lemondás XVI. Benedek pápa Vatikán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
XVI. Benedek pápa hétfőn bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről.

A katolikus egyházfő lemondásának hírét latin nyelven jelentette be egy konzisztóriumon. Értesülések szerint a 85 éves pápa arra hivatkozott, hogy elfáradt, nem bírja tovább a hivatal ellátásával járó terheket. Federico Lombardi szentszéki szóvivő jelezte, hogy a pápai lemondás után kezdetét veszi a ''sede vacante'' (''üres trón'') ideje.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

XVI. Benedek pápa (latinul: Benedictus PP. XVI), született Joseph Alois Ratzinger (Németország, Bajorország, Marktl, 1927. április 16.) a római katolikus egyház vezetője 2005 óta. A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő a nyolcadik német pápa, és a 265. az egyházfők sorában.

A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le, rajta kívül eddig minden pápa haláláig ült a trónon. V. Celesztin Utóda, VIII. Bonifác később bezáratta őt, börtönben halt meg.

Forrás: MTI/wikipédia

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.