Árvíz - Kisoroszi még el van zárva

apadás Duna védekezés árvíz Orbán Viktor közlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Péntektől újra járhatók a felső rakparti utak Budán. Megkezdődött az apadás Bátánál, Dunaszekcsőnél és Mohácsnál is. Kisoroszit viszont még mindig körbezárja a víz, a község szárazföldön egyelőre megközelíthetetlen. Közben az áradás levonulása után újra nyitnak a strandok Budapesten - írja a távirati iroda.

Péntek hajnalban megnyitotta a Budapesti Közlekedési Központ a Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret a közúti forgalom előtt - közölte Tarlós István főpolgármester. A fővárosi közlekedési helyzetről a Budapesti Közlekedési Központ oldalán, míg az országos helyzetről a Magyar Közút honlapján tájékozódhatsz!

Forrás: MTI/Beliczay László
Forrás: MTI/Beliczay László

Megnyitották a Bem rakpartot

A H5-ös hév a Margit híd, budai hídfő és Batthyány tér között várhatóan péntek déltől vagy szombat hajnaltól indul újra. Az alsó rakpartok változatlanul le vannak zárva, ezért továbbra is arra kérnek minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az egyéni autóhasználat helyett válasszák a közösségi közlekedést, vagy a belsőbb területeken használjanak kerékpárt.

Csütörtök reggel óta ismét használhatják a gyalogosok és a kerékpárosok is az Újpesti vasúti hidat, és megnyitották a forgalom előtt a Horvát utcát és a Fazekas utcát a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon. A 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművekre vonatkozó korlátozás is megszűnt csütörtök délelőtt.

A Margit híd alatti átjáró továbbra is lezárva marad, illetve a HÉV-állomás mellett továbbra is tilos kerékpározni a Margit híd budai hídfőjénél. A Margitsziget lezárása szintén érvényben marad, a 26-os buszok nem közlekednek, és a 4-6-os villamosok nem állnak meg a Margitszigetnél.

A Királyok útja le van zárva, de a Nánási út Pók utca és Emőd utca közötti szakaszát megnyitották a közúti forgalom előtt, így a 106-os busz újra eredeti útvonalán jár, a 34-es és 934-es buszok azonban továbbra is terelt útvonalon közlekednek.

Orbán Viktor azt mondta: egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban hangsúlyozta, az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani, a védművek pedig állták a nyomást. Hozzátette: szombaton még felkeresi azt a területet, ahol a dunai árhullám elhagyja az országot. Figyelni kell emellett a szerbiai folyószakaszra is, mert ha ott baj van, a domborzati viszonyok miatt a víz visszafolyik Magyarországra - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.