Országos Vízügyi Főigazgatóság helyreállítás Duna Országos Műszaki Irányító Törzs Margitsziget árhullám árvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakaszosan újra járható lesz a pesti alsó rakpart. Valószínűleg szerdán megnyitják a Margitsziget egy részét is. Közben jó hír, hogy a műszaki irányító törzs szerint nem várható újabb árhullám a Dunán.

Szakaszosan megnyitják a pesti alsó rakpartot. A Lánchíd - Közraktár utca közötti és a Dráva utca - Jászai Mari tér közötti szakaszon hétfő este 10 órától lehet közlekedni. Ezzel párhuzamosan megszűnik a Hegyalja úton kialakított ideiglenes buszsáv és a Frankel Leó utcai lezárás is - tudósít az MTI. A Parlament mélygarázsának szivattyúzási munkái miatt továbbra is zárva marad a rakpart Jászai Mari tér és Lánchíd közötti szakasza.

Forrás: Ballai Vince - Origo
Forrás: Ballai Vince - Origo

Margitsziget - itt még víz alatt

A Budafoki úton a kedden kezdődő közműépítés miatt a Karinthy Frigyes út - Bertalan Lajos utca közötti szakaszra a célfogalmat leszámítva csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak be, a Budafoki út egyéb szakaszain viszont a korlátozások megszűnnek.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a Margitszigeten még folynak a helyreállítási munkálatok. Vélhetően szerdán az ideiglenes védmű utolsó homokzsákjait is elszállítják. A szakemberek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a Margitsziget ezután sem lesz biztonságos, mert a fellazult talaj miatt a fák még mindig kidőlhetnek, ezért szerdán is még csak részlegesen nyitják meg a szigetet.

A III. kerületben a Római-parton hétfő reggelre távolították el a vizet azokról a telkekről és házakból, amelyeket elöntött a Duna. Emellett a Királyok útján is megkezdődött az ideiglenes védmű elbontása. A bontás és a takarítás után ismét használni lehet ezt a közlekedési útvonalat. A fővárosi Népszigeten is folyik a helyreállítás, tizenkét helyszínen távolítják el a lappangó vizeket a katasztrófavédelem dolgozói.

Jó hír, hogy nem fenyeget újabb árhullám a Dunán. Az elmúlt napokban a folyó vízjárását befolyásoló, nagy területre kiterjedő, jelentős csapadék nem volt és a jövő hét közepéig nem is várható, így a szakemberek nem számítanak újabb árhullámra - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs legújabb közleményéből.
A szakemberek a gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, a kritikus helyeken meghozták a megfelelő intézkedéseket. Bajánál a víz szintje vasárnap estére a III. készültségi szint (900cm) alá süllyedt, ezzel a folyó hazai szakaszain már sehol sincs II. fok feletti készültség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint hétfőn délelőtt Nagybajcsnál 466 centiméteres volt a Duna vízállása, ami csaknem 4 és fél méterrel marad el a csaknem 10 nappal ezelőtti rekordtól. Komáromban és Esztergomban is 4,5 méter környékére apadt a vízszint, szemben a 8 méter feletti rekordokkal.
Budapesten legutóbb 559 centimétert mértek, ami csaknem 3 és fél méterrel alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti tetőzéskor mért 891 centiméter.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.