Alföldi Róbert egyelőre nem lesz színházigazgató

rendező távozás színház színész Alföldi Róbert Nemzeti Színház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lesz színházigazgató a közeljövőben Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház távozó vezetője.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta: valóban tárgyalt a minisztériummal arról, hogy közösen létrehoznak egy új konstrukciójú teátrumot - központi helyként az Asbóth utcai Shure Stúdióban -, amely nem teljes mértékben állami támogatással, hanem 2-3 éven belül magántőke bevonásával magánszínházként működhetett volna.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Forrás: MTI/Soós Lajos

Mindennek azonban meg kellett volna valósulnia április 20-ig, mert az előadóművészeti törvény szerint április 30-ig a színészeknek alá kell írniuk a szerződéseiket. E dátum után már nincs realitása a dolognak. Ez az ügy vagy a bürokrácia útvesztőiben veszett el, vagy meggondolták magukat azok, akik dönthetnek ebben az ügyben - mondta a távozó direktor, emlékeztetve, hogy korábban az Újszínház vezetéséről is tárgyalt a fővárosi önkormányzat kulturális vezetőjével.
Mint mondta, a Nemzeti Színház 176 éves történetében nem volt példa arra, hogy a következő vezetés lenullázza a repertoárt és 30 sikeres előadást tegyen a földdel egyenlővé. Tájékoztatása szerint a Mephisto című előadást a Vígszínház megvásárolta, így novembertől ott láthatja a közönség, több szereposztásban.

Kerényi Imre és Kósa Lajos "buzizásáról" szólva kijelentette: "Alpári, méltatlan és megalázó, hogy a miniszterelnök megbízottja kocsmai színvonalon értékeli egy kulturális intézmény öt évét". Hozzátette: kérdőjeleket vet föl L. Simon László nyilatkozata is, amely szerint vitát kell nyitni arról, hogy állami intézményekben milyen módon jelenhet meg a homoszexualitás. Alföldi Róbert kifejtette: a miniszteri biztos és az új vezetés "Méltatlan körülmények között - a korábban szóban elhangzott megállapodások semmisnek tekintésével, az adott szó megszegésével - bonyolítja a távozó munkatársak elbocsátását". Tavasszal az új vezetés a színészeken kívül más munkatársaknak is jelezte munkaviszonyuk megszüntetését, és ígéretet tett a tárgyalások mielőbbi megkezdésére, mindenki számára megnyugtató lezárására. Az érintett munkatársak többsége azonban a mai napig kiszolgáltatott helyzetben várja a tárgyalások folytatását.

Fotó: MTI/Marjai János
Fotó: MTI/Marjai János


A színház gazdálkodásáról elmondta: a 2013-as állami támogatást csak 2013. június 6-án írta alá a minisztérium, ám a színház feszes gazdálkodását bizonyítja, hogy a támogatási szerződés hiányában, az állami források elmaradása ellenére az április és május elején esedékes bér- és járulékfizetés, valamint a beszállítókkal szembeni kötelezettségeik jelentős részét addigi megtakarításaikból és bevételeikből finanszírozták.
Az elmúlt 4 évben a állami támogatás csökkenése ellenére a színház hatékonyan működött, a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva 2013 első felében több mint 42 millió forint jegybevétel-növekedést értek el. Több mint 70 millió forintot hagynak a kasszában úgy, hogy a július elején esedékes júniusi fizetéseket már átutalták - hangsúlyozta Alföldi Róbert.
A minisztérium által előírt átvilágítást a színház határidőre elvégezte és az elkészült anyagot az érintetteknek elküldte. Az átvilágítás semmi olyan problémát nem talált, amely törvénytelenségre, működési vagy gazdálkodási hibára utalt volna - mondta.

Forrás: MTI

Könnyek között búcsúzott Alföldi Róberthttp://www.life.hu/life/galeria/20130624-alfoldi-robert-a-nemzeti-szinhaz-volt-igazgatoja-konnyek-kozott-bucsuzott.htmlEzért lett mentor Alföldi Róberthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130601-alfoldi-robert-az-xfaktor-2013-mentora-nyilatkozott-a-musorrol.htmlMegfenyegették Alföldi Róbertethttp://www.life.hu/szorakozz/20120329-megfenyegettek-alfoldi-robertet.htmlStohl András: "Ezt magamnak köszönhetem" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121019-stohl-andras-ezt-magamnak-koszonhetem-szily-nora-interjuja.htmlNagy Feró: "Nagyon gyenge tudok lenni" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121012-nagy-fero-nagyon-gyenge-tudok-lenni-szily-nora-interjuja.htmlGregor Bernadett: "Mit bántam volna meg?" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120928-gregor-bernadett-kinek-nem-voltak-zurjei-szily-nora-interjuja.htmlBálint Gyuri bácsi: "Föl vagyok készülve" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120921-balint-gyuri-bacsi-fol-vagyok-keszulve-szily-nora-interjuja.htmlOroszlán Szonja: "Biztos sírni fogok! És félni is..." - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120916-oroszlan-szonja-biztos-sirni-fogok-es-felni-is-szily.htmlMalek Andrea: "Nem veszem magam halálosan komolyan" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120908-malek-andrea-nem-veszem-magam-halalosan-komolyan-szily-nora.htmlSzulák Andrea: "Próbálom megőrizni a méltóságomat" - Szily Nóra interjújahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120902-szulak-andrea-probalom-megorizni-a-meltosagomat-szily-nora-interjuja.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.