Fernando Alonso táncos Kuba balett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt 98 éves korában Fernando Alonso, a híres kubai balettiskola atyja - egykor maga is híres táncos és koreográfus -, a világhírű Alicia Alonso első férje, akit a szigetországban csak a maestrók maestrója néven emlegettek.

Az idős mestert helyi idő szerint szombaton érte a halál, amelynek pontos okát nem közölte a kubai állami televízió. A csatorna megjegyezte, Fernando Alonso az egész életét a táncnak szentelte. A művészt a Kubai Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozzák fel, majd a havannai Colón temetőben helyezik végső nyugalomra.

Forrás: www.dancetabs.com
Forrás: www.dancetabs.com

Fernando Alonso táncosok egy sor generációjának volt a mestere, nemcsak Kubában, hanem szerte a világban. Ő teremtette meg a kubai metódust vagy iskolát a klasszikus balett oktatására.
1914. december 27-én született Havannában, táncolni többek közt a híres Mihail Mordkintól, illetve a modern orosz és nyugat-európai balettművészetet megreformáló Mihail Fokintól tanult. 1937-ben Mordkin társulatában debütált. A következő években a Georges Balanchine vezette American Ballet Caravannal, valamint a Mordkin által alapított American Balett Theatre-rel lépett fel, de láthatta a közönség Európában, majd később Ázsiában is.

Az 1930-as évek közepén vette feleségül Alicia Alonsót. Vele és szintén balett-táncos fivérével, Albertóval 1948-ban megalapította a Ballet Alicia Alonsót, amelyből később Kubai Nemzeti Balett (Ballet Nacional de Cuba - BNC) lett. Fernando Alonso 1975-ig vezette a társulatot.
Az 1960-as évek elején ő hozta létre a kubai Nemzeti Balettiskolát, illetve a Camagüeyi Balettet. Utóbbit 1975 és 1992 között irányította, amikor is átvette a mexikói Nemzeti Táncegyüttes vezetését. Számos kitüntetése közül kiemelkedik a Benois-táncdíj (Prix Benois de la danse) életműdíja, amelyet 2008-ban a moszkvai Nagyszínházban, a Bolsojban vehetett át.

Forrás: MTI

Imád a papájával nevetni Shakira kisfiahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130728-shakira-es-gerard-pique-kisfia-milan-imadja-a-csikizest-es.htmlBevállalta! Meztelenre vetkőzött Anna Paquinhttp://www.life.hu/legytrendi/20130727-meztelenre-vetkozott-anna-paquin-szoke-szineszno-a-true-blood-sorozatban.htmlEzt a hibát követik el a friss házasokhttp://www.life.hu/szeress/20130709-lifenight-tulzott-optimizmus-es-magas-elvarasok-ezeket-a-hibakat-kovetik.htmlMegőrült a menyasszony!http://www.life.hu/szeress/20130723-eskuvoi-flashmob-az-egesz-nasznep-tancra-perdult-a-szertartas.html50 felett is karcsú a világsztár - ez a titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130726-heather-locklear-sorozatszineszno-nem-eszik-cukrot-es-szenhidratot-es-nagyon.htmlPszichiátrián kezelték a NOX egykori táncosáthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130727-pszichiatrian-kezeltek-mert-gyogyszerre-ivott-a-nox-egykori-enekese-tancosa.htmlLakozz trendi ombre körmöket - Így csináld!http://www.life.hu/szepulj/20130723-ombre-koromlakkozas-amiben-segit-darabos-evi-mukoromepito.htmlA masszőrök előbb válnak el, mint a mérnökök?http://www.life.hu/tested-lelked/20130725-szakmak-amelyek-koreben-gyakoribb-a-valas-mint-a-tobbiek-eseteben.htmlTriatlonnal lazít Jenson Buttonhttp://www.life.hu/legykepben/20130727-jenson-button-brit-autoversenyzo-a-forma1-sztarja-triatlonnal-lazit.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.