harlekinkatica ellenállás katicabogár zavarás Somogy megye Invázió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harlekinkatica-invázió van Somogyban. Csapatostul lepik el a házakat, meleg zugokat keresve a tél közeledtével.

Harlekinkaticák tömegével lehet találkozni Somogyban. Az eredetileg kelet-ázsiai, mérsékelt övi faj 2008-ban jelent meg Magyarországon. Az egyedek telelőhelyeket keresve csapatostul lepik el a házakat, meleg zugokat keresve a tél közeledtével. Van olyan ház, ahol akár több száz katica is mászkál és sütkérezik a meleg vakolaton - írja a Kapos.hu.

Forrás: MTI/Komka Péter
Forrás: MTI/Komka Péter

Harlekinkatica

A portálnak a helyiek azt mondták, már szellőztetni is alig mernek és feleslegesen az ajtót sem nyitják ki. A harlekinkatica színe kissé fakóbb, mint a 7 pettyesé. Mindössze 5 éve jelent meg hazánkban, de komoly veszélyt jelent az őshonos 7 pettyes katicára. Egyrészt mert a táplálékot eleszi előle, másrészt mert sokkal ellenállóbb. A bogarak most éppen telelőhelyet keresnek maguknak, ezért rajzanak ki ilyen nagy számban.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.