Itt az újabb természeti vész: lecsapott a Kleopátra

Kórház természeti csapás járvány Szardínia Fülöp-szigetek ciklon Református Szeretetszolgálat tájfun Haiyan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szardínián szükségállapotot hirdettek ki, és több mint kétezren hagyták el otthonaikat a ciklon miatt. A Fülöp-szigeteken közben járványoktól tartanak a tájfun nyomán.

A Kleopátra ciklon pusztításai miatt több mint kétezren kényszerszálláson töltötték a szerdára virradó éjszakát az olaszországi Szardínia szigetén. A ciklon hétfőn és kedden összesen 17 embert ölt meg, az anyagi károk pedig egyelőre felbecsülhetetlenek – írja az MTI.

Szardínián lecsapott a Kleopátra Forrás: [origo]

A szél ereje némelyest gyengült, az előrejelzések szerint azonban szerdán is heves esőzések várhatók, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Szardínián kedden szükségállapotot hirdettek ki.
A Fülöp-szigetek térségében pedig, ahol korábban a Hayian-tájfun csapott le, már járványoktól tartanak a magyar orvosok. A Református Szeretetszolgálat szakemberei Taclobanból egy jóval elhagyatottabb településre, Tanauanba mentek, ahol kedden már csaknem 200 beteget láttak el. Sátrakkal vonultak a helyszínre, ahol egy ideiglenes kórházat állítottak fel.

A Református Szeretetszolgálat egyik szakembere és kis betege Forrás: Facebook/Református Szeretetszolgálat

A településen továbbra sincs áramellátás, tiszta víz, és élelem is alig akad. „Itt jóval nagyobb a káosz és rendezetlenebbek a körülmények, mint Taclobanban, ezért nagyon örültek nekünk az emberek, hogy vitaminnal, gyógyszerekkel és orvosi ellátással is tudunk segíteni” – mondta dr. Sári Ferenc, a református orvoscsoport vezetője. A szakembereket komolyan aggasztja, hogy volt már tífuszgyanús betegük is, és sokan gondolják úgy, hogy a tájfun után egy még súlyosabb katasztrófa sújthatja a Fülöp-szigeteket: a járványok. Már megjelentek az akár halálos kimenetelű dengue-lázat terjesztő szúnyogok és a leptoszpirózist hordozó patkányok is.
Közben a legfrissebb összesítés szerint túllépte a négyezret a tájfun halálos áldozatainak hivatalos száma. A pusztító vihar több mint egymillió házat tett tönkre vagy károsított súlyosan az ország középső részében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.