Dél-Afrika magyar turista turistacsoport fegyveres támadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Sikoltoztunk, kiabáltunk, hogy mit akarnak tőlünk. Erre az volt a válasz: maradjatok csendben, vagy megölünk benneteket!" – mesélték a szemtanúk. Egy 24 fős magyar turistacsoport két tagjára fegyveresek támadtak Dél-Afrikában, Hazyview-ban november 22-én. A Life.hu exkluzív riportja.

A Loerie Guest Farm nevű szálláson töltötte az éjszakát a magyar csoport, amikor hajnali 3 körül erős, szokatlan zajra ébredtek. Ugyanis – ahogy a Life.hu-nak, a neve elhallgatását kérve, a csoport egyik tagja elmesélte – a Loerie Guest Farmon nem volt mindenkinek elég hely, ezért két személyt (a sofőrt és a barátnőjét) a fő rancstól távolabb, egy erdei bungalóban szállásoltak el. Ott támadta meg őket három férfi.

A Loerie Guest Farm Forrás: http://loerieguestfarm.co.za

A támadásra felébredt pár magyarul kiabált segítségért, ezt és a támadás zajait hallották meg a többiek, akik a nem messze álló nagyobbik házban pihentek. A Loerie Guest Farm tulajdonosa, Abrie Visser is meghallotta a sikolyokat, fegyvert ragadott, és rohant a faházhoz. Ahogy Visser közeledett a magyarok szállásához, maga is látta, hogy próbálják rájuk törni az ajtót. Ekkor figyelmeztető lövést adott le a földre célozva. A bűnözők menekülőre fogták, de közben vissza is lőttek, végül egy kivilágítatlan kisbusszal elhajtottak. A turisták közül senki nem sérült meg, de sokkos állapotba kerültek.

A rendőrség 50 perc múlva érkezett a helyszínre, kihallgatták a szemtanúkat, jegyzőkönyvet vettek fel, és a helyi erőkkel együtt azonnal, még éjszaka, keresni kezdték a betörőket, lezárták az utakat.

A megtámadott pár ezt mesélte a történtekről a csoport többi tagjának:

Zajra ébredtek, és látták, hogy egy férfi feszítővassal próbálja meg kifeszíteni a faház bejárati ajtaját. Ezzel egy időben egy másik tolvaj a fürdőszoba ablakán próbált meg bemászni, a harmadik pedig a ház egyik ablakát készült betörni. A bejáratnál a támadónak sikerült egy körülbelül 40 centiméteres rést ejtenie. A kétségbeesett nő próbálta elérni, hogy a benyúlkáló férfi elmenjen, ezért egy bicskával csapdosta, vagdosta a kezet. Ezalatt a magyar férfi odahúzta a szekrényt, hűtőszekrényt az ajtó és az ablak elé. A magyarok kiabáltak kifelé, hogy mit akarnak tőlük, erre az a válasz jött: lelőni benneteket. Erre a férfi és a nő sikoltozni kezdett és segítségért kiáltoztak.

A 24 fős magyar értelmiségi kirándulócsoport másnap (ahogy az egyébként is tervezték) hazaindult és már Magyarországon vannak, ám egyelőre nem igazán akarnak beszélni a történtekről.

A magyarok úgy tudják, hogy másnap a keresés eredményre vezetett. A rablókat elfogták, és állítólag rögtönítélő bíróság elé állították a három férfit. Azt mondták, hogy a helyi farmerek azért folynak bele a keresésbe, mert így jobban tudják biztosítani a turistáik védelmét - a rendőrség ugyanis gyakran korrupt. A szállás tulajdonosa azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy nem lehet tovább hallgatni az ehhez hasonló esetekről, az elharapódzó bűnözéssel foglalkozni kell.

Illusztráció Forrás: AFP

Az esetről egy dél-afrikai újság is írt. Egy helyi, turistaprogramokkal foglalkozó internetes fórumon pedig a kommentelők azt írják: egyre gyakoribbak az ilyen támadások. A fentihez hasonló esetek miatt egy környékbeli ötcsillagos szállás már be is zárt, voltak, akiket néhány órán belül kétszer is megtámadtak, iskolai kempingből is raboltak gyereket. A hatóságok tehetetlenek. Hozzáteszik: a dél-afrikaiak elhallgatják a témát ahelyett, hogy szembenéznének vele. Ha ezek az esetek kiderülnek, annak negatív hatása lesz a turizmusra ezen a vidéken, félnek attól, hogy a környék hírét rontja majd – ismerik el a hozzászólók.

Az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértünk a Külügyminisztériumtól, amelynek munkatársa azt válaszolta, hogy a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatához a kérdéses üggyel kapcsolatban nem érkezett bejelentés, segítségkérés. Ha érkezik ilyen, a Konzuli Szolgálat megteszi az ilyenkor szokásos intézkedéseket. Kérdésünkre válaszolva hozzátették: nincs bejelentési kötelezettsége sem az utazónak, sem az utazásszervezőnek. Ha azonban ilyen és ehhez hasonló eseményeket bejelentenek a konzuli szolgálatnak "azt szívesen veszik", és felhasználják az országra vonatkozó utazási tanácsoknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.