Szívhez szóló történet a kislányról, aki lehet, utolsó születésnapját ünnepli családjával

Forrás: RTL Klub -
kitoloncolás riport Házon kívül család RTL Klub születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ebben az évben még családjával ünnepelhette a születésnapját Fruzsina, akit ki akarnak toloncolni Svédországból.

Ünneppel a Ruff család Malmö kertvárosi részén. Fruzsina 21 éves lett. A boldogság nem felhőtlen, hiszen nem tudják, jövőre ünnepelhetnek-e majd így, együtt.

Forrás: RTL Klub

„A testvérem, Fruzsina édesanyja most már nyolc éve, hogy elment. Öngyilkos lett, Fruzsi apukája pedig négy éve halt meg tüdőrákban, és a kislánynak nincs senkije" - meséli az RTL Klub riporterének Fruzsina nagynénje, Ágnes a lány kálváriáját, aki 3 éve, egyik napról a másikra került hozzájuk. „Ez egy elég, komoly feladatot jelentett számomra. Teljesen felkészületlenül kaptam egy 8 éves kis emberkét, aki mindig 8 éves marad."

A diagnózis szerint Fruzsina szellemi fejlődése megállt egy alsó tagozatos gyerek szintjén, és soha nem is hozza be a lemaradását. Ezért különleges törődésre van szüksége, amit itt Ágneséknél megkap.

„Nagyon ambiciózus, szorgalmas és látszik, hogy szeretné mindig mindenben a legjobbat nyújtani" – mesélte a Házon kívülnek Marie Wennberg, Fruzsina speciális iskolájának igazgatónője. „Fruzsina nagyon jól beilleszkedett és nagyon szeretik a társai, ugyanolyan, mint bármelyikük."
Otthon Fruzsina a szobáját is megmutatja, most először van neki ilyen. Három éve egy nájlonszatyorral érkezett, abból a néhány ruhából pedig egy egész szekrényi lett, az iskolától még táblagépet is kapott, amin magyar filmeket nézhet.

A magyar állam többször megpróbált segíteni, hogy a lány családjával, Svédországban maradhasson. Először diplomáciai úton próbálták megoldani a Fruzsina problémáját, Szijjártó Péter többször is beszélt a svéd külügyminiszterrel, majd a bevándorlási hivatalhoz fordultak. Az emberi érveket viszonylag hamar lesöpörték az asztalról, azt sem fogadták el, hogy a magyar állam a svédeknek utalja a Fruzsinának itthon járó árvasági ellátást és rokkant nyugdíjat, mert szerintük az kevés lenne. Ismét új megoldást kerestek, immár a minisztériumi határokat is átlépve.

A Házon kívül stábja elsőként látogatta meg Fruzsinát svédországi otthonában. A róla készült riportból szerda este az is kiderül, hogy milyen hatalmas összeg tudná biztosítani kislány számára, hogy nevelőanyjával eddigi megszokott otthonában maradhasson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.