Szívszorító sorokkal emlékeznek kollégái Psota Irénre

Forrás: MTI/Zih Zsolt -
halál Ábel Anita Psota Irén Csonka András Eszenyi Enikő Szinetár Dóra emlékezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eszenyi Enikő, Szinetár Dóra, Ábel Anita és Csonka András is úgy gondolják, pótolhatatlan dívát vesztett el a művészvilág.

Psota Irén, a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja február 25-én 86 éves korában elhunyt. A hírt a művészvilág mély megrendüléssel fogadta és a kollégák közösségi oldalaikon emlékeztek meg a díváról, aki különleges jelenség volt színpadon, filmben és a magánéletében is.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

Szinetár Dóra már négyévesen egy színpadon állhatott Psota Irénnel


„Nagyon büszkén elmondhatom magamról, hogy életem első színpadi partnere volt. 4 éves koromban, egy egyszeri-véletlen beugrás alkalmával a Két árva című melodrámában, a Várszínházban, ahol Édesanyám kolléganőjeként rengeteg varázslatos alakítását nézhettem éveken át. Jó pár évvel később a Madách Színház Oliver! előadásában, már valóban játszhattam vele, sőt! Öltözőtársak is lettünk! Sosem fogom elfelejteni azt a pár estét. Az egyik legjelentősebb, legszínesebb, legdrámaibb, legszórakoztatóbb művész volt, akit valaha láttam. A Jóisten vigyázzon rá, és segítse tovább! Mi pedig gondoljunk rá szeretettel, és legyünk büszkék, hogy láthattuk-hallhattuk!" – írta Dóra.

Eszenyi Enikő egy fotóval emlékezett a fiatal Psota Irénre

Forrás: Facebook/Eszenyi Enikő

„Isten nyugosztalja Psota Irént! Ezt a képet Várkonyi Zoltán készítette róla 1958-ban, Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Csodálatos színésznő volt, fantasztikus humorral, utánozhatatlan gesztusokkal" – írta Enikő.

Csonka András közös képpel idézte fel a felejthetetlen hangú színésznőt

Forrás: Facebook/Csonka András

„3 évvel ezelőtt egy rendezvényen volt szerencsém a Nemzet színészeivel együtt szerepelni. Mától egyikük már nem lehet velünk. 86 évesen elhunyt Psota Irén. Korszakos egyéniség, utánozhatatlan stílus, őserő, pótolhatatlan tehetség. Nagy veszteség. Nyugodjon békében!" – írta András.

Ábel Anita egy videóval emlékezett a dívára

„Nagyon kicsi voltam, mikor ezt láttam, olyan erővel hatott rám, hogy egy meghallgatáson, ahol gyerekszereplőt kerestek, ezt énekeltem! Imádtam minden mozdulatát, hogy bármi tudott lenni a színpadon! Bár nem ismertem személyesen, de örülök, hogy láthattam filmen, színpadon! Az egyik legnagyobb volt...hanem a legnagyobb...Isten Önnel Psota Irén" – írta Anita.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.