Gábor Zsazsa a hamvasztás miatt nem nyugodhat apja mellett?

Forrás: AFP -
hamvasztás Gábor Zsazsa zsidó temető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gábor Zsazsa leghőbb vágya volt, hogy halála után édesapja mellett helyezzék örök nyugalomra, de nem valószínű, hogy ez megtörténhet. Zsazsát elhamvasztották, a zsidó vallási törvények szerint pedig urna nem kerülhet koporsós sírba.

Gábor Zsazsa utolsó kívánsága az volt, hogy halála után édesapja mellett nyugodhasson a Kozma utcai izraelita temetőben. Özvegye Frédéric von Anhalt herceg azonban nagyon nagy hibát vétett, ugyanis nem vette figyelembe a zsidó vallási törvényeket. Gábor Zsazsát elhamvasztatta és urnába helyeztette, így minden valószínűség szerint a díva nem nyugodhat apja mellett.

Gábor Zsazsa nem nyugodhat majd apja mellett Forrás: AFP

"A vallási törvény szerint nem lehetséges az urna koporsós sírba való betemetése"

mondta a Blikknek Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója. "A zsidó vallási törvény alól holtában sem mentesülhet senki" – szögezte le a főrabbi. Hozzátette, Anhalt herceg kérelmezheti, hogy az ügyben üljön össze a rabbinikus bíróság és a temetési ügyeket intéző Chevra Kadisa. Azonban, ha nem hamvasztás történt volna, sem lenne egyszerű és egyértelmű a helyzet. "Két holttest nyugszik ebben a sírban, és ilyenkor azt is meg kell vizsgálni, milyen régóta vannak ott, és mennyire süllyedtek meg a földben.

A felső koporsó tetejének bizonyos távolságra kell lennie a földfelszíntől"

– mondta még Radnóti Zoltán. Ráadásul a vérrokonság kérdése is problémás, ugyanis Gábor Zsazsa édesapja a második feleségével nyugszik egy sírhelyben. Az szintén hitéleti kérdést vet fel, hogy Gábor Zsazsa csak a középső lány, így nem biztos, hogy el lehetne temetni édesapja mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.