Az Oscar-gála előtt csak ketten tudják a világon,kik kapják a díjakat

Forrás: AFP -
Oscar 2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt mindössze két ember van a világon, aki már tudja, hogy kik lesznek a díjazottak, de semmi kincsért sem árulnák el.

Valószínűleg senki sem hallott még Martha Ruizról és Brian Cullinanról, nem szerepelnek a magazinok címlapján és nem forgattak Hollywoodban, mégis ők az Oscar-díjátadó legfontosabb személyei. Ugyanis ők azok, akik megszámolják és összesítik az amerikai filmakadémia tagjainak leadott szavazatait, és megállapítják, hogy a 24 kategóriában ki kapja az Oscart.

Az Oscar-estén ők már a vendégek előtt végigvonulnak a Dolby Színház előtti vörös szőnyegen, mindketten aktatáskát visznek, a táskákban mindkettejüknél ott lesz egy-egy szett a győztesek nevét tartalmazó borítékokból. "Megkérdezték tőlem, hogy mit élvezek a legjobban az egészből: hát azt, amikor a kocsival a színházhoz hajtok, mert olyan izgalmas, hogy mindenki csak találgatja, hogy kik lesznek a győztesek, de persze én addigra már pontosan tudom" - idézte a BBC News Ruizt.
Ruiz és Cullinan - a PwC vállalat partnerei - azonnal megkezdték a voksok számlálását, ahogy kedden a szavazás lezárult. A győzteseket a filmakadémia hétezer tagja választja ki, akik postai úton vagy elektronikus formában küldték be szavazólapjaikat. A legtöbben manapság már az utóbbit választják - mondta el Ruiz.

Forrás: AFP

Bár 24 kategória győzteseit kell megállapítaniuk, a szavazatszámlálás teljesen manuálisan történik, nem használnak számítógépet. "Ahogy a szavazás lezárul, mindent kinyomtatunk, és kezdődik a manuális eljárás. Ennek számos oka van: egyebek mellett biztosak akarunk lenni, hogy az eredmények sem egy rendszerben, sem egy számítógépen nem maradnak benne" - magyarázta Ruiz.

A számolásban három-négy kollégája is segít Ruiznak és Cullinannak, ám ők csak részadatokat számolnak, az összesítést, amit többször is átszámolnak, csak a két megbízott végezheti. A győztesek listáját péntekre állították össze, aztán mindketten megtanulják kívülről is, arra az esetre, ha bármi történne a borítékokkal. Az ő feladatuk, hogy a győztesek nevét a megfelelő kategória borítékjába tegyék, majd a borítékokat a cég pecsétjével lezárják. Két sorozatot készítenek, hogy az Oscar-gálán mindkettejüknél legyen egy, majd egy ismeretlen helyre zárják a borítékokat a nagy estéig.

A biztonsági protokollhoz tartozik, hogy a díjátadó napján külön és más útvonalon jutnak el a Dolby Színházhoz. Mindkettőjüknek van biztonsági kísérete is, akik Ruiz szerint nem is őket, hanem az értékes táskát védik. A megfelelő borítékot csak másodpercekkel az előtt adják oda a színfalak mögött a díjat átadóknak, hogy azok színpadra lépnének. Minden eshetőségre készen a kulisszák mögött is két helyen tartózkodnak, egyikük a színpad bal oldalán, másikuk a jobb oldalon.
Ruiz azt is elmesélte, hogy a vörös szőnyegen végigvonulva persze sokan tréfálkozva faggatóznak. Felidézte, hogy 2014-ben Cate Blanchett próbálta elvenni játékosan a táskát Cullinantól, abban az évben a színésznő meg is kapta az Oscart a Blue Jasminért. Cullinan azonban egy percre sem engedte ki a kezéből a táskát a kötélhúzás alatt.

Az Oscar-szavazatok számlálása az utóbbi 83 évben, amikor a feladat a PricewaterhouseCoopershez került, kitűnően működött. Az évtizedek során csupán 12 ember végezte ezt a felelősségteljes munkát. Ruiz harmadik éve csinálja. Mint mondta, a környezetében mindenki tudja, hogy semmit sem árulhat el, és ezt tiszteletben is tartják, még ha alkalomadtán tréfálkoznak is vele.

A 89. Oscar-díjátadó gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A Saul fiát rendező Nemes Jeles László tavalyi győzelme után idén ismét magyar alkotás címe szerepelhet az egyik borítékban, Deák Kristóf rövidfilmes Oscarra jelölt Mindenki című filmje révén.

Közös fotón Kiss Ramóna és párjahttp://www.life.hu/sztarok/20170226-kozos-foton-kiss-ramona-es-parja-lekai-mate.htmlNemrégiben robbant a hír, Kiss Ramóna már nem szingli. Új párja, a Veszprém kézilabdása, Lékai Máté. TV + Sztárok--Így wellnessezik Majka és Dundikahttp://www.life.hu/sztarok/20170226-igy-romantikazik-a-vizben-majka-es-dundika.htmlEgy miskolci wellness-szállóban pihen gyerekeik nélkül Dundika és Majka. TV + Sztárok--Profil- és borítóképét is megváltoztatta Sarka Katahttp://www.life.hu/sztarok/20170226-profil-es-boritokepet-is-megvaltoztatta-sarka-kata.htmlDögösebbnél dögösebb fotókat oszt meg magáról az utóbbi időben Sarka Kata. A fiatal édesanya nem győzi kimutatni, válása ellenére is jól van, és szebb mint valaha. TV + Sztárok--Itt az első közös fotó Diane Krugerről és Norman Reedusrólhttp://www.life.hu/sztarok/20170225-az-elso-kozos-foto-diane-krugerrol-es-norman-reedusrol.htmlHónapok óta kering a pletyka, hogy Diane Kruger és Norman Reedus, a Walking Dead sztárja összejöttek. Eddig egyikük sem erősítette meg a hírt, innentől azonban kár lenne bármit is tagadni. TV + Sztárok--Milliókat bukott Tóth Gabi azzal, hogy nem nyerte meg A Dalthttp://www.life.hu/sztarok/20170225-milliokat-bukott-toth-gabi-azzal-hogy-nem-nyerte-meg-a-dalt.htmlTöbb milliót bukik Tóth Gabi, mert nem nyerte meg A Dalt. Csapatával mindent egy lapra tettek fel, Pápai Joci azonban keresztülhúzta a számításaikat. TV + SztárokOrigoSzerencsejátékból él VV Aureliohttp://www.life.hu/sztarok/20170225-vv-aurelio-szerencsejatekbol-el.htmlA VV 6 győztese, Aurelio a Baukó Évával folytatott csatározásai közben vallotta be, hogy igenis szórja a pénzt, egyik nap úgy él, mint egy császár, fél milliónál is többet költ 24 óra alatt, utána pedig 2000 forintot oszt be három napra. És hogy honnan szed össze annyi pénzt, hogy így tudjon költekezni? Szerencsejátékkal! TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.