Vujity Tvrtkót vádolja a Barátom Kim Ir Szen társszerzője: "Lopott fényben fürdött"

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
szerző Kim Ir Szen könyv Vujity Tvrtko
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vujity Tvrtko megtalálta azt a nőt, aki Kim Ir Szen egykori észak-koreai diktátor masszőre volt. Ez az állítás azonban így nem egészen pontos, ugyanis már született egy könyv Bod Péter közreműködésével a hölgy és a diktátor kapcsolatáról. 

„Tvrtko megtalálta Kim Ir Szen magyar masszőrét, akit az észak-koreai diktátor a tenyerén hordozott" – így harangozta be Sváby András Vujity Tvrtko riportját Szilágyi Erzsébettel, aki valóban Kim Ir Szen masszőre volt. Ezt a felvezetőmondatot nehezményezi azonban Bod Péter, aki írt egy könyvet Szilágyi Erzsébet és Kim Ir Szen viszonyáról, ami a riport leadásakor állítása szerint már négy hete a könyvesboltokban volt, a neve mégsem lett megemlítve.

Vujity Tvrtko hozzáállását nehezményezi Bod Péter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Vujity Tvrtko azon az estén lopott fényben fürdött, ami láthatóan nem zavarta. Ellenkezőleg: jól érezte magát a felfedező újságíró szerepében" – írta cikkében a Barátom Kim Ir Szen című könyv társszerzője. A Bors fel is kereste az írót az üggyel kapcsolatban. "Alapvetően egy médiaetikai problémáról van szó, és abban a cikkben mindent megírtam, amit erről gondolok, és ezeket az állításaimat vállalom a továbbiakban is. A probléma az, hogy Sváby András az ATV Heti Napló című műsorában tavaly december 10-én így konferálta fel Vujity Tvrtko riportját: Tvrtko megtalálta Kim Ir Szen magyar masszőrét, akit az észak-koreai vezető szabályosan a tenyerén hordozott. Abban a pillanatban, amikor Sváby András ezt a mondatot kimondta, négy hete már Magyarország szinte valamennyi könyvesboltjában kapható volt a könyv. Megkérdezem akkor: ki találta meg és ki fedezte fel Szilágyi Erzsébetet?" - tette fel a kérdést Bod Péter, aki magánlevelezést is folytatott ezzel kapcsolatban Vujity Tvrtkóval.

Az esetet követően Tvrtko Facebook-oldalán egy élő bejeletkezést is csinált Szilágyi Erzsébettel, melyben felvillantja a könyvet, de a társszerző nevét ekkor sem említette meg. "Vujity Tvrtkónak meg lett volna a lehetősége, hogy a műsorban kijavítsa a felkonferáló Sváby Andrást, de nem tette meg. Ezt egy nagyon súlyos problémának gondolom. (...) Az, hogy a műsor után egy Facebook-bejelentkezésben három másodpercre felmutatta a könyvet, nem hivatkozás és forrásmegjelölés" - mondta az író. A lap kereste Vujity Tvrtkót is az ügyben, és bár beszélgettek róla, a műsorvezető nem járult hozzá, hogy közöljék az álláspontját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.