A Dal: szakértők is megszólaltak a plágiumbotránnyal kapcsolatban

Szabó Ádám Yesyes (zenekar) A Dal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folytatódik a plágiumgyanúba keveredett Yesyes zenekar ügye, immár szakértők is megszólaltak azzal kapcsolatban, valóban dallopás történt-e A Dal című műsorban.

Pár napja robbant a hír, miszerint plágiummal vádolják A Dal akár győzelemre is esélyes zenekarát, a Yesyest. A vád szerint az "I let you run away" túlságosan is hasonlít Alan Walker Faded című slágerére. A hasonlóságot egyébként az a Kram Berev vette észre, aki egykor a zenekar tagja volt. A Bors most megkereste a producert, aki azt állítja, nem gondolta, hogy ekkora botrány lesz az ügyből.

Valóban a Yesyesben zenéltem, de egy éve szétváltak az útjaink. Semmilyen személyeskedés nincs a dolog hátterében, nem akartam botrányt. Én csak egy mókás észrevételt osztottam meg. Zenész vagyok, akinek feltűnt, hogy a refrén, az énekdallam, de még a hangnem és a szintetizátorok hangszíne (hangszerek) is egyezik" – nyilatkozta.

A lap kikérdezett erről egy független szakértőt is: Szigeti Ferenc, a Karthago együttes frontembere azt mondta, szerinte a dal alapötlete valóban az Alan Walker-nótából származik, ugyanakkor A Dal egyik zsűritagja, Frenreisz Károly úgy véli, a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Ha ez a kettő, akkor másik ötszáz dal is hasonlít egymásra. Én és a kollégáim is úgy gondoljuk, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz. Egy nagyon gusztustalan szakmai lépéssel állunk szemben. Valaki a háttérben egész egyszerűen ki akart szúrni a másikkal, vagy valaki így próbál előnyt szerezni" – mondta a zsűritag.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.