Így néz ki valójában, ha valaki fuldoklik: vedd észre, ha baj van!

Jelek fuldoklás segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan itt a strandszezon, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogyan is néz ki, ha valaki fuldokli: semmi köze nincs ahhoz, amit a filmekben láthatunk. Nem csapkod, és nem kiabál, csendben küzd. 

Mivel hamarosan itt a nyár, nemsokára beindul a strandszezon. Ilyenkor az önfeledt kikapcsolódáson túl nagyon fontos odafigyelni a biztonságra is, ami nemcsak a megfelelő napvédő krém használatát jelenti. Ugyanis veszély nemcsak a parton leselkedik az emberekre, hanem a vízben is.

A fuldoklást nehéz felismerni, ugyanis valójában nem úgy néz ki, mint a filmekben

. Nincs heves csapkodás, kiabálás segítségkérés, csak csendes haldoklás.

A fuldoklást nehéz felismerni, ugyanis nincs heves csapkodás, segítségkérés, csak csendes haldoklás Forrás: Giphy

Csak egy kisebb csobbanást hallani, és aztán szinte semmit. Amerikában a 15 év alatti gyerekek esetében a véletlen balesetek között a fulladás a második leggyakoribb haláleset. A körülbelül 750 gyerekből, akik idén meg fognak fulladni, 375 körülbelül 23 méterre lesz a szüleitől. Az ilyen fulladások

10 százalékában a felnőttek gyakorlatilag végignézik a tragédiát, csak éppen nem tudják, hogy mi történik.

A fuldokló emberek többsége képtelen segítséget kérni, hiszen a légzőszervet elsősorban légzésre tervezték, a beszéd csak másodlagos funkció.

Mivel a fuldokló szája hol a víz alatt, hol felette van, csak kapkodva tudja venni a levegőt, így nem tud segítséget hívni.

A fuldokló ember képtelen segítséget kérni, hiszen a szája hol a víz alatt, hol felette van, csak kapkodva tudja venni a levegőt Forrás: Giphy

Fuldoklás közben a létfenntartási ösztön kapcsol be, így a testet próbálja életben tartani a bajba jutott, így nem integet, nem hadonászik. Persze az a személy is lehet bajban, aki összevissza csapkod, de neki valószínűleg víziszonya van - írja a Soundingsonline.com.


Ezek a jelei annak, ha valaki fuldoklik:

  • A fej vagy a száj a víz alatt van, esetleg a vízfelszín környékén
  • A fej nyitott szájjal hátra döntve
  • Üres és üveges tekintetek, nem képes koncentrálni
  • Becsukott szemek
  • A haj csapzott, belelóg a szembe
  • Nem használja a lábait
  • Hiperventillál, zihál
  • Próbál úszni, de nem halad semerre
  • Megpróbál a hátára fordulni
  • Olyan mozgást végez, mintha egy létrára próbálna felmászni

Kísértet tartja rettegésben az angliai családot: mozgatja a bögréket, nyitogatja az ajtókathttp://www.life.hu/news/20180510-kisertet-tartja-rettegesben-az-angliai-csaladot-mozgatja-a-bogreket-nyitogatja-az-ajtokat.htmlKísérteties videót rögzített egy angliai család az otthonukban folyó bizarr dolgokról. A biztonsági kamerák által felvett különös események meggyőzték a családot arról, hogy házukban valahol egy átjáró van a túlvilágba. News--Az MTA olyan neveket vétózott meg, mint a Rukkola vagy a Makkahttp://www.life.hu/news/20180509-az-mta-olyan-neveket-vetozott-meg-mint-a-rukolla-vagy-a-makka.htmlNem újdonság, hogy vannak olyan kreatív szülők, akik nem elégszenek meg a naptárban vagy utónévkönyvben található nevekkel. Egyedik akarnak lenni. Íme az Magyar Tudományos Akadémia friss listája az el nem fogadott nevekről. News--Több mint 50 fokot mértek Pakisztánban, megdőlt a melegrekordhttp://www.life.hu/news/20180509-tobb-mint-50-fokot-mertek-pakisztanban-megdolt-a-melegrekord.htmlMég soha nem volt ilyen forró április nap a Földön, így Pakisztánban megdőlt a melegrekord, 50,2 fokot mértek Nawabshah-ban. News--Pornófilmet forgattak Budapesten, pórázon vonszolták a színésznőt (18+)http://www.life.hu/news/20180509-pornofilmet-forgattak-budapesten-porazon-vonszoltak-a-szinesznot.htmlLáncraverse sétáltatták a cseh pornószínésznőt Budapest utcáin. A járókelők között forgatták a legújabb szexfilmet. News--Lelőtte barátnőjét az amerikaifutballista, William Riley Gaulthttp://www.life.hu/news/20180509-lelotte-baratnojet-az-amerikaifutballista-william-riley-gault.htmlÉletfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a 19 éves amerikaifutball-játékost, William Riley Gault. A fiút azért ítélték el, mert lelőtte exbarátnőjét, míg a lány aludt. NewsOrigoA 3 éves Freya Mason tudományos kísérletekkel lett Youtube-sztárhttp://www.life.hu/news/20180509-a-3-eves-freya-mason-tudomanyos-kiserletekkel-lett-youtubesztar.htmlA hároméves Freya Mason tudományos kísérletekkel szerzi magának és Youtube-csatornájának a követőket. A hihetetlenül aranyos lány egyébként egy normális gyerek, aki rajong a tudományokért. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.