Íme, a foci legnagyobb élő legendái akkor és most: Maradona és Zidane is alaposan megváltoztak

Zidane Ronaldo Maradona Roberto Baggio focista Luis Figo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész világ futball-lázban ég, hiszen javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság. Kicsik és nagyok, nők és férfiak együtt izgulnak kedvenc csapataikért vagy a tévé előtt, vagy a szerencsésebbek a helyszínen. Új példaképeket választanak a meglévők mellé, akik talán már nem is a pályán, hanem a nézőtéren izgulnak az eredményekért, ahogy tette azt Maradona. Az argentin tehetség nagyon sok kisfiúnak volt annak idején példaképe, de nem ő az egyetlen. Íme, öt élő legenda.

Maradona

Diego Mardona a szegénynegyedből lett Argentína sztárja. Már 10 évesen megmutatkozott rendkívüli tehetsége, két évvel később pedig a felnőtt élvonalbeli meccsek szüneteiben szórakoztatta trükkjeivel a közönséget. Nem kellett azonban sok idő, hogy az egész világ megismerje a nevét: 16 évesen igazolt első felnőtt klubjához, onnan pedig egyenes út vezetett a Boca Juniors-hoz. Az itt nyújtott teljesítményére egész Európa felfigyelt, és bár sok klubot megjárt, végül az olasz Napoliban találta meg igazán a helyét. A legenda 1997 októberében vonult vissza, majd edzőként folytatta pályafutását.

Forrás: Getty Images/Francois Nel, Getty Images/Allsport UK Allsport



Luis Figo

A portugál labdarúgó is sok – azóta felnőtt – gyereknek volt a példaképe, a Barcelona csaptában lett a közönség kedvence és egy igazi szimbólum. Figo sikertörténete 1995-ben vette kezdetét, ekkor igazolt ugyanis egy spanyol csapathoz, de csak azért, mert az olaszokhoz nem tudott: eltiltották, mivel két egyesülethez is aláírt, ez lett viszont a legnagyobb szerencséje. Később megjárta a Real Madrid és az Internazionale csapatát is. Utóbbiból vonult vissza a 2008/2009-es évad után.

Forrás: Getty Images/Martin RoseBongarts, Getty Images/Stuart C. Wilson



Ronaldo

Ma már Ronaldo nevét említve a legtöbben Cristianóra gondolnak, pedig volt már előtte egy igen tehetséggel Ronaldo nevű labdarúgó, méghozzá Ronaldo Luis Nazário de Lima, a kétszeres világbajnok brazil focista. Ő a valaha volt egyik legsikeresebb labdarúgó, akit tömegek imádtak. Még akkor is hallani lehetett a lelátón a nevét, amikor sérülés miatt hónapokig nem lépett pályára. Játszott a Barcelonában, az Interben, a Real Madridban és az AC Milanban is. 2011. február 14-én jelentette be visszavonulását a pályafutása során többször is visszatérő térdsérülése miatt.

Forrás: Getty Images/Mark Thompson Allsport



Roberto Baggio

Az egykori válogatott labdarúgó minden idők egyik legnépszerűbb olasz játékosa. Élvonalbeli pályafutását a Fiorentina színeiben kezdte, és az itt töltött ideje alatt szinte minden második meccsen gólt lőtt: 56 alkalommal lépett pályára, és 27 találattal zárt. Roberto Baggio mindhárom nagy, tradicionális olasz klubbnál járt. Láthattuk őt a Juventus színeiben játszani 1990 és 1995 között, volt a Milán és az Inter tagja is, de a Bolognában és a Bresciában is kipróbálta magát. 2004-ben vonult vissza.

Forrás: Getty Images/Grazia Neri, Getty Images/Marco Tacca



Zidane

Az algériai származású francia labdarúgó rengeteg címmel büszkélkedhet. A teljesség igénye nélkül a 108-szoros francia válogatott kétszeres európai Szuperkupa-győztes volt, emellett a FIFA háromszor választotta az év labdarúgójának, 1998-ban aranylabdát nyert, és tagja a FIFA 100-nak is, amely a világ valaha volt legnagyobb labdarúgóit tartja számon. Több klubban is megfordult, mielőtt 2006. július 9-én utoljára pályára lépett volna a világbajnokságon. Játszott a Girondins de Bordeaux Futballklubban, a Juventusban és a Real Madridban is, de a világhírnevet a francia válogatott tagjaként szerezte. Visszavonulása után edzőként folytatta pályafutását, nemrég mondott le a Real Madrid vezetéséről.

Forrás: Getty Images/Shaun Botterill, Getty Images/Alexander Hassenstein Bongarts

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.