káposzta recept Bódi Margó étel pogácsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A toroskáposzta ízletes, kiadós fogás lehet egy-egy hideg téli napon. Bódi Margó most a bodagot ajánlja mellé, és azt is elárulja, hogyan készíti a kenyeret helyettesítő finomságot.

Toroskáposzta


Hozzávalók:

1 kg oldalas
2 kg savanyú káposzta
bors

1/4 kg zsír

Elkészítés:

Egy lábasba beleteszem a zsírt, a sót, majd felteszem az oldalast két dl vízzel a tűzre, és pirosra sütöm.

Leöblítem a káposztát, kicsavarom, ráteszem a húsra. Öntök alá kb fél dl vizet, megszórom borssal, sóval, összekeverem, lefedem és hagyom, hogy összesüljön. Néha megkavarom, hogy ne égjen oda.

Kenyérrel vagy bodaggal tálalom (lásd a következő oldalon).

Ízlés szerint tejföllel is fogyasztható.





Tippünk:
Még több recept a Recepttárban!


Pogácsa - bodag

"Magyarország más területein bodagnak nevezik, de Nagyecseden pogácsa, roma nyelven bokoli a neve. Régen a kenyeret helyettesítette, ugyanis a romáknak nem volt kemencéjük. A sparhelt tetején sütötték, később, amikor már jobb tűzhelyük volt, tepsibe rakták. A kislányok 10-11 éves korukra már önállóan meggyúrták a pogácsát. Én még a mai napig is előszeretettel sütök a családnak. Legfőképp gyermek keresztelésénél tesszük az ünnepi asztalra" - mondja Margó.

Hozzávalók:

1 kg liszt
2 kanál zsír
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
só, víz

Elkészítés:

A lisztet beleöntöm a tálba, hozzáadom a sót, a szódabikarbónát, a sütőport. Annyi vizet adok hozzá, hogy közepes állagú tésztát kapjak. Jól kigyúrom.

Megfogom a tésztát, kifordítom, megkenem egy kanál zsírral, majd visszafordítom, újra összegyúrom. Ezt a műveletet újra megismétlem. Jól összegyúrom, kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezem és kézzel a tepsi formájára alakítom, hogy teljesen kitöltse. Késsel négyzeteket vágok a nyers tésztába, mert így könnyebb lesz a megsült tésztát darabokra tördelni.

180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütöm, majd konyharuhába burkolva teszem az asztalra, hogy puha maradjon.

Ebből a tésztából zsírban sült pogácsát is lehet sütni: amikor gyúródeszkán van a tészta, ököl nagyságú darabokra osztom. A darabokat, mint egy lángost széthúzogatom és bő, forró zsírban mindkét oldalát megsütöm.



Tippünk: Még több recept a Recepttárban!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Bódi Margó receptjei: krumpligombóc baconba tekervehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110120-bodi-margo-receptjei-krumpligomboc-baconba-tekerve.htmlBódi Margó receptjei: ludaskásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110114-bodi-margo-receptjei-ludas-kasa.htmlBódi Margó: Gárdonyi pecsenyehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110107-bodi-margo-gardonyi-pecsenye.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.