Madeleine Astor, aki túlélte a Titanic-katasztrófát

Titanic a nap cikke túlélő gazdagság Madeleine Astor katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A könyökünkön jön ki néha egy ezerszer látott film, de vannak történetek, amik valamiért mégis újra és újra a tévé elé láncolnak. Számomra ilyen a Titanic. Idén karácsonykor, naná, hogy ment a tévében, mert nincs is jobb, mint két bejgli között jéghegynek ütközni. A történet ismét lekötött. Utánanéztem a valós eseményeknek és érdekes utasra bukkantam. Madeleine Astorra, aki túlélte a katasztrófát, és ezzel ő lett az Egyesült Államok leggazdagabb nője.

Madeleine 1893. június 19-én született Brooklynban egy rendkívül tehetős család sarjaként. Édesapja, William Hurlbut Force gazdag vállalkozó, hajózási cég tulajdonos volt. Édesanyja, a nem kevésbé gazdag családból származó Katherine Arvilla Talmage pedig a polgármester unokája. Házasságkötésüket követően hamar a városi elit legédesebb krémjébe csobbantak, ahol meglehetősen jól érezték magukat. Rengeteg előkelő klubnak, támogatói egyesületnek voltak a tagjai, ami büszkeséggel és örömmel töltötte el őket. Madeleine kislányként mindent megkapott bőkezű szüleitől, amit csak megkívánt. A legjobb ruhákban járt, a legszuperebb magániskolákba. Elsőként a Miss Ely's-ben, később a Miss Spencer's-ben tanult, ráadásul nem is akárhogyan, mindkét iskolát kimagasló eredménnyel zárt. Imádott yachtozni, lovagolni és rajzolni, tagja volt a legelitebb köröknek. Így élt, így nevelkedett Madeleine, aki hamarosan országa leggazdagabb nőjévé vált.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Alig volt 17 éves, amikor találkozott férjével, a nála jóval idősebb IV. John Jacob Astorral, az Egyesül Államok akkori leggazdagabb mágnásával, akire igen mély benyomást tett a fiatal lány szépsége, esze és kitűnő neveltetése. Mr. Astor több generációs multimilliomos család sarja volt, ingatlanokból, befektetésekből gazdagodtak meg. New Yorkban számos épület őrzi az Astor család nevét, köztük a leghíresebb a Waldorf-Astoria szálló. Madeleine szüleinek nem volt kifogása a kérő ellen, habár az illem azt kívánta volna, hogy ellenezzék a kapcsolatot. Mr. Astor ugyanis nem sokkal Madeleine-nel való megismerkedése előtt vált el feleségétől. Emiatt sokan rossz szemmel nézték bontakozó románcukat, a lapok is előszeretettel rágódtak a fejleményeken. Az sem volt éppen egy mellettük szóló érv, hogy Madeleine nagyon fiatal volt a 47 éves férfi mellett, akinek már volt egy gyermeke első házasságából, Vincent, aki pontosan egy évvel volt idősebb Madeleine-nél. Ráadásul a lány és a férfi között volt némi egzisztenciális szakadék: ugyan Madeleine gazdag családban nőtt fel, Astor viszont fél Amerikát meg tudta volna venni, akkora tőkével rendelkezett. Konkrétan 85 millió dollárra rúgott a vagyona, ami most közel 3 milliárd dollárnak felel meg. Mr. Astor úgy döntött, nem érdeklik a rossz nyelvek, nem érdekli, hogy Madeleine nem annyira gazdag, mint ő. Sietve feleségül kérte a lányt, aki örömmel bólintott. Persze utólag nehéz bármit is pontosan megítélni, de úgy tűnt, hogy tényleg kölcsönösen, őszintén szerelmesek egymásba. 1910. szeptember 9-én házasodtak össze egy newporti kastélyban. Az esküvőt követően hosszú nászútra indult a pár, hogy kicsit távol legyenek a háborgó közvéleménytől. Bátran utazgathattak, amerre csak kedvük tartotta, volt miből. Elsőként az Olympickal hajóztak Egyiptomba, ahol jó pár hónapig tartózkodtak, majd jött a szerencsétlen döntés: jegyet váltottak a Titanicra, hogy azzal térjenek haza. Madeleine ugyanis 5 hónapos terhes volt és azt szerették volna, ha gyermekük Amerikában születik.

A hosszú nászúton velük tartott inasuk, cselédjük, ápolónőjük és kutyájuk, Kitty. Mind az első osztályon szálltak meg az álmok hajóján, a C62/64-es számú kabinokban. Mikor a Titanic 1912. április 14-én jéghegynek ütközött, a férj nyugodt hangon értesítette feleségét a történtekről, majd felsegítette rá a mentőmellényt. Madeleine pedig, aki mindig jószívű lány volt, még ebben a szorult helyzetben is próbált másokon segíteni. Azzal például, hogy odaadta méregdrága prémjét egy harmadosztályon utazó nőnek, hogy azzal takarja be kisgyermekét. Jó cselekedete azonban nem talált viszonzásra az égiektől, hamarjában búcsút kellett mondania férjének. Először a nők és a gyermekek - ismerjük jól ezt a szabályt, ha máshonnan nem, a filmben sokszor láttuk már. A valóságban a csónakba ültették Madeleine-t, a szolgálólányát és az ápolónőjét, férje azonban nem tarthatott velük. John Jacob Astor, Amerika leggazdagabb embere nem ülhetett be a csónakba, hiába kérlelte felesége Charles Lightoller másodtisztet. A szabály az szabály, és egyként vonatkozott eszerint szegényre és gazdagra: "Egy férfi se szállhat be ebbe a csónakba, vagy akármelyik csónakba, amíg a hölgyek el nem hagyták a hajót." Mr. Astor ezt mondta erre: "Nos, akkor mondja meg nekem a csónak számát, hogy ezután megtalálhassuk egymást." A következő válasz érkezett: "Négyes"- számolt be az elválás pillanatairól egy másik túlélő. Mr. Astor nem jutott el egy csónakig sem, nem fért már fel sehová. Emelt fővel várta a halált a jeges vízbe süllyedő hajó fedélzetén inasával és kutyájával. Inasa holttestét sosem találták meg.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Madeleine-t szörnyen megviselte a tragédia és férje elvesztése. Egy év leforgása alatt lányból nővé érett, férjhez ment, túlélt egy katasztrófát, megözvegyült és életet adott kisfiának, aki a John Jacob Astor nevet kapta édesapja után. Madeleine hatalmas vagyont örökölt, közel 5 millió dollárt, 100.000 dollár azonnali készpénzt és házat New Yorkban. Kisfia pedig egy 3 millió dolláros betétet, amit édesapja neki szánt felnőttkorára. Férje halálát követően akkora volt az érdeklődés a fiatal özvegy iránt, hogy teljesen visszavonult. Egyedül élt, nagyon zárkózott lett, minden idejét gyermekével töltötte, a házból is alig mozdult ki. Majd pár évvel később, amikor már csökkent a nyomás, hagyta, hogy újra rátaláljon a boldogság. 1916. június 22-én összeházasodott gyerekkori barátjával, bankárjával, William Karl Dickkel és ezzel a döntésével kénytelen volt lemondani az örökségéről és lakásáról egyaránt. Új férjével boldogságban éltek, két fiuk született, William Force Dick és John Henry Dick. A család azonban 1933-ban felbomlott, amikor Madeleine és férje elváltak. Nem tudni, mi vetett véget a házasságnak, rossz nyelvek szerint a nő harmadik férje, akihez a válást követő negyedik hónapban ment hozzá. A harmadik férj az olasz, 26 éves Enzo Fiermonte volt, akivel 5 évig éltek házastársként. Madeleine élete tragikusan korán ért véget. 47 évesen halt meg szívelégtelenségben Floridában, Palm Beachen. Édesanyja mellett helyezték örök nyugalomra.

Madeleine valószínűleg sokszor eljátszott a gondolattal, milyen lett volna az élete, ha nem váltanak jegyet akkor a Titanicra. Mi lett volna, ha kihagyják az álmok hajóját, azt, amelyikről az a hír járta, hogy elsüllyeszthetetlen? Biztosan minden máshogyan alakult volna. Elnézve Madeleine további életét, a Titanic katasztrófája a túlélőkön örök, mély nyomot hagyott.

Sztárok akkor és most - Nézegess képeket!



A színésznő, aki feltalálta a wifithttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121221-takacs-nora-hedy-lamarr-szineszno-a-wifi-feltalaloja.htmlRosa Parks: Csak ült, és megváltoztatta a világothttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121219-takacs-nora-rosa-parks-elete.htmlSzemet gyönyörködtető csaláshttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121212-takacs-nora-sztarszerzo-alexa-meade-pislogo-festmenyei.htmlJane Austen "unalmas" életehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121204-takacs-nora-jane-austen-elete.htmlJosephine Baker, az első afroamerikai szupersztárhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121121-takacs-nora-josephine-baker-a-fekete-gyemant.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.