Heti útravaló Müller Pétertől - 61. rész

2013.02.18. 18:14
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

 

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Az erős emberek bizakodók. A gyengék borúlátók és szorongók."

 

Senki sem születik erősnek, de azzá teheti magát. Erről keveset beszélünk, egyrészt, mert nemigen tudjuk a titkát, másrészt nem tartjuk olyan fontosnak.

A fizikai lényed egy roppant finom energiatestnek - amely egy végtelen, kozmikus erőmezőnek a része - a hús-vér megnyilvánulása. Állandó kapcsolatban állsz vele, és az étellel, főleg a lélegzéssel és a gondolataiddal gyengíteni vagy erősíteni tudod magad.

A hinduk pránának, a kínaiak csinek, a japánok kinek nevezik ezt az egyetemes Erőt, amelynek része vagy, s amelyet magadban növelni és csökkenteni tudsz.

Senki sem él csakis önmaga erejéből. Töltenek a derűs gondolatok, a messzi távlatok érzései, a reménység, az Istenben és az életben való szüntelen bizakodás, a bizakodó gondolattal és hittel teli lélegzetvétel.

Valaha a lélegzetet lélekzetnek írták - mert a Lélek és a Lélekzés: egy. Én minden reggel feltöltöm magam erővel, majd este kieresztem magamból. Ez két lélegzet-gyakorlat. Az elsőben főleg a felső mellkasom dominál, a másikban a rekeszizmom. Nagy titok a lélegzés. Nem véletlenül sírunk fel, amikor megszületünk. Ez az a pillanat, amikor először "beleheljük" a lelkünket. Ahogy az se véletlen, hogy amikor erőtlen, széteső anyaggá válik a testünk, amikor meghalunk, "kileheljük" a lelkünket.

Másképp lélegzik a szorongó, rosszat sejtő ember, másképp a boldog.
Másképp a bizakodó, és másképp a depressziós.
Másképp az izgatott, és másképp a nyugodt.

Bizonyos légzéstechnikával előidézhetjük magunkban a nyugalmat és a biztonságérzetet, de a félelmet és a szorongást is. Lélek és lélegzés összefügg - egyik a másikat kölcsönösen irányíthatja. Oda-vissza.

Nagy sportteljesítményeknél (súlyemelés, evezés, atlétika, küzdősportok stb.) a megfelelő lélegzetvétel döntő. Mi, mai emberek nemigen tudjuk, hogy a lélegzés művészete: kulcs az élethez. Főleg azt nem tudjuk, hogy az igazi természetünk: isteni és erős. Ami gyengeség bennünk: rossz vágy és rossz gondolat.

Sokkal erősebb vagy, mint hiszed.

Tippünk: Itt is barátkozhatsz Müller Péterrel!


Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!Heti útravaló Müller Pétertől - 60. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130211-szerelem-parkapcsolat-fajdalom-muller-peter-heti-utravalo-60.html Heti útravaló Müller Pétertől - 59. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130204-muller-peter-heti-utravalo-59-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 58. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130128-muller-peter-heti-utravalo-58-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől 57. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130121-muller-peter-heti-utravalo-57-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 56. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130114-mulle-peter-heti-utravalo-56-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 55. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130107-muller-peter-heti-utravalo-55-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 54. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121221-muller-peter-heti-utravalo-53-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 53. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20121221-muller-peter-heti-utravalo-54-resz.html


 

Müller Pétersztárszerzőka nap cikkeboldogságszorongásLélegzetlélekgyenge