Heti útravaló Müller Pétertől - 73. rész

2013.05.13. 19:53
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Élj az állatkert igazgatójának bölcsességével!"

 

Ezt a mondást dédnagyanyám hagyta ránk. A nagyanyámnak mondta, aki öt gyereket szült. El is magyarázta neki: ha mosómacit szültél, ne bánd, hogy mindig a pracliját "mosogatja" - ne várd tőle, hogy széttépje a bivalyokat. Az oroszlánból nevelj oroszlánt, az orrszarvúból szívós lényt, ne bánd, hogy kissé vaksi. Régi korokból itt maradt ősállat ő - tapasztaltabb, mint a nyugtalan nyulacska, aki viszont rövid életű, és készülj fel, hogy akármennyire szereted, hamar itt fog hagyni.

Mindenki hozott magával egy természetet és egy sorsot is. Amíg ezt nem tudod, nem ismered még a saját gyerekeidet sem. A lélektan ezzel nemigen foglalkozik. Nem tudja, mit cipel egy ember magával: milyen jellemet és élettervet, egy, még a genetikus kódok születésénél is mélyebb és régebbi világból.

Ha megkérdezel egy bölcset, azt mondja, hogy az ember a lényének kb. 70-80 százalékát hozta magával. A múltunk időtlen. S mivel nem látunk oda, nem ismerjük egymást, a saját gyermekeinket és önmagunkat sem. Ezért lett örök parancs: "Ismerd meg önmagadat!" - mert biztos, hogy nem ismered.

Nem tudod, honnan jöttél, és hová mész. Így aztán azt sem tudod megítélni pontosan, hogy hol vagy most.

Élj az állatkertigazgató bölcsességével! És kérdezd meg a tükrödtől: "Milyen állat vagyok?" A kérdés mögött ott rejlik a többi kérdésed is:
"Mire neveljem magam?"
"Mit hozzak ki magamból?"
"Mi az, ami tőlem így is szép, és mi az, ami nagyon csúnya?"
"Hogyan legyek az, akivé lennem kell?"
"Merre menjek?"
"Kell ez nekem?"
"Vagy nem kell?"

Ugyanez vonatkozik a többi emberre, a gyerekeidre is. Hogyan tudod nevelni őket, ha fogalmad sincs, mivé kell lenniük? Ha nyulat szültél, légy boldog, hogy nyúl, és ne várd tőle, hogy bátran farkasszemet nézzen a veszéllyel.

Tudod, mi ennek a dédanyai mondásnak a titka? Hogy az állatkert igazgatója szereti az állatokat! A szeretet pedig azt jelenti, hogy azt szeretem benned, aki vagy.

Tippünk: Itt is barátkozhatsz Müller Péterrel!


Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!

Heti útravaló Müller Pétertől - 72. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130506-muller-peter-heti-utravaloja-72-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 71. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130425-muller-peter-heti-utravalo-71-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 70. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130422-muller-peter-heti-utravalo-70-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 69. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130410-muller-peter-heti-utravalo-69-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 68. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130408-muller-peter-heti-utravalo-68-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 67. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130329-muller-peter-heti-utravalo-67-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 66. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130322-muller-peter-heti-utravalo-66-resz.html
Müller Péterszeretetgyerekneveléssztárszerzőpszichológiagyermek