Csonka András: "Néhány éven belül már senki nem lesz, aki értő módon nyúl ezekhez a ruhákhoz"

Forrás: Csonka András -
fashion week jelmez Csonka András ruha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez Csonka András blogja a Life.hu-n.

Szia, anyu! Mindig is állítottam, hogy tulajdonképpen sokkal jobban el tudom képzelni magam valamikor a múlt század korábbi évtizedeiben, mint most. A '60-as években tininek lenni, amikor kinyílt a világ, születőben a beatzene, pezsgés Budapesten, tömérdek szórakozóhely tele magyarokkal, akiknek ez akkor még nem volt luxus, vagy mondjuk a '30-as évek konszolidált, nagypolgári derűje, az elegancia, a finomság, a lassabb tempó. Na és a filmek! Az akkor épp némából hangosra váltó filmgyártás. Mindegy, most már csak egy időgép segíthetne,

de most egy fotózás erejéig kicsit némafilmes hangulatba csöppentem. Az egyik bulvármagazin csinált egy anyagot rólam, és több ötlet közül én a '30-as évek némafilmes ötletét ajánlottam Csorba Márta fotósnak.

"Némafilmes hangulatba csöppentem" Forrás: Csonka András

Na persze ehhez szükség volt korabeli hangulatú ruhákra, amiket ma már csak mint jelmezeket találunk meg, ha egyáltalán rájuk bukkanunk. Szerencsére volt idő, amikor a Magyar Televízióban még tévéjátékok is készültek, és ezekhez ugyebár jelmezek. A nagy átszervezősdinek a jelmeztár nem esett áldozatul, így valódi kincsek sorakoznak a fogasokon, őrizve sok, már sajnos csak emlékként számontartott színészünk nevét. A stylistoknak manapság egészen biztosan ritkán adatik ilyen csemege, hogy nem egy divatbazárból kell kölcsönkérni a trendinek látszó göncöket, hanem egy egészen más korban merítkezhetnek meg egy feladat kapcsán.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy néhány éven belül ebben az országban lényegében már senki nem lesz, aki értő módon nyúl ezekhez a ruhákhoz, aki majd tudja, milyen kalapot hordtak egy zsaketthez, milyen az igazi zsirárdikalap, milyen mellény és nyakkendő való egy frakkhoz, mit jelent a kamásli stb.

"Néhány éven belül ebben az országban lényegében már senki nem lesz, aki értő módon nyúl ezekhez a ruhákhoz" Forrás: Csonka András

Nagy nehezen összeraktunk néhány karakterre való ruhát, és alig vártam a fotózást.
Tulajdonképpen pont jó lenne nekem a némafilm világa, mert akkor legalább senki nem cseszegetne, hogy hadarok. A pofám elég karakteres, azzal meg csak elábrázolgatom, amit akarok. Persze a sminknek is követni kellett az akkor divatot, ezért kicsit fehérebb a bőr, és a szemkontúrok erőteljesebbek. 3 óra sem telt el, és matróztól a pályaudvaron nézelődő úriemberig megalkottunk 4 karaktert, és a fotózás végeztével szomorkásan döbbentem rá, hogy aznap is 2017-ben térek majd nyugovóra. Na jó, persze azért ebben sok izgalom is van, néha túl sok, és néha olyasmi, amit a francba kívánnék inkább. Viszont így aztán pont jó, hogy színész vagyok, legalább esténként átélhetem, milyen is lehetett különböző korokban létezni. Így már rendben is van a dolog. Sok puszi!

Csonka András: Anyu, ugye hallasz? Soha nem kellett fogyóznomhttp://www.life.hu/sztarszerzok/csonka-andras/20170106-csonka-andras-az-ujevi-lencserol-tillarol-es-a-hizasrol-testedzesrol-mesel.htmlEz Csonka András hétfői blogja a Life.hu-n. Csonka András--Csonka András: Anyu, ugye hallasz? Nálam nincs is karácsonyfahttp://www.life.hu/sztarszerzok/csonka-andras/20161223-csonka-andras-blogjaban-a-karacsonyokrol-mesel.htmlEz Csonka András hétfői blogja a Life.hu-n. Csonka AndrásOrigoCsonka András: Anyu, ugye hallasz? A színpadon, előadás közben szelfiztemhttp://www.life.hu/sztarszerzok/csonka-andras/20161209-csonka-andras-galambos-erzsihez-fuzodo-viszonyarol-meselt.htmlEz Csonka András hétfői blogja a Life.hu-n. Csonka AndrásOrigoCsonka András: Anyu, ugye hallasz? Egy bomba robbant a közelembenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/csonka-andras/20161125-csonka-andras-eheti-blogjaban-a-bumm-cimu-vetelkedorol-meselt.htmlEz Csonka András hétfői blogja a Life.hu-n. Csonka András--Csonka András: Anyu, ugye hallasz? Egy vízipólós haverja voltamhttp://www.life.hu/sztarszerzok/csonka-andras/20161104-csonka-andras-karasz-zenoval-valo-baratsagarol-a-regi-familia-kft-sorozatrol-mesel.htmlEz Csonka András hétfői blogja a Life.hu-n. Csonka AndrásOrigoCsonka András: Anyu, ugye, hallasz? Elveszítettem a VOLT-szüzességemethttp://www.life.hu/sztarszerzok/csonka-andras/20160701-csonka-andras-a-volt-fesztivalra-latogatott-el-soporonba.htmlEz itt Csonka András hétfői blogja a Life.hu-n. Csonka András--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.