Kultúrmisszió az X-Faktorban és a Rising Starban? Igen!

X-Faktor kultúrmisszió kultúra Rising Star tehetségkutató Virtuózok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Így az év végéhez közeledve emlékezzünk meg a Dinamit Duóról: a Rising Starról és az X-Faktorról. Gondolataim vezérfonala ezúttal nem a két műsor (legtöbbször jogos) kritikája lesz..." - Katz Dávid ezúttal rendhagyó módon a tehetségkutatók kultúrmissziós tevékenységét elemzi, amely szerinte emelte a két műsor fényét.

"...a kertévé nem arra van, hogy értéket sugározzon..."

A kereskedelmi csatornákat szapuló tévénézők között a leggyakoribb mondás, hogy a tévé butít, és minden kétséget kizáróan a szemét ömlik belőle. Lehet ezzel egyetérteni meg nem is, de muszáj leszögezni: azt soha, senki nem állította ezen a világon, hogy a kertévé arra van, hogy értéket sugározzon vagy ne adj’ Isten, művelje az egyszeri tévénézőt.

A legnézettebb műsorok az elmúlt években sorra a tehetségkutatók voltak (Megasztár, X-Faktor, The Voice és az újonc Rising Star), így az év végéhez közeledve megemlékezünk a 2014-es Dinamit Duóról: a Rising Starról és az X-Faktorról. Gondolataim vezérfonala ezúttal nem a két műsor (legtöbbször jogos) kritikája lesz, hanem sokkal inkább az a kultúrmissziós tevékenység, amely az idei évben emelte a két műsor fényét.

Palya Bea Forrás: RTLKLUB

A fenti sorok olvasásakor valószínűleg sokan hördülnek fel, és látom magam előtt azokat a fejeket, akik lila fejjel ordítanak a monitorra, hogy KULTÚRMISSZIÓ?

Igen, bizony ám!

Bármennyire is megdöbbentő, a két műsor sokkal többet ad az Éjjel-Nappal Budapesten és az Édes Életen felnövő generációnak, mint azt elsőre gondolnánk.

Kezdjük a TV2 szuperprodukciójával! (Ők használják ezt a kifejezést, de a szuper jelző ittléte előttem még nem teljesen világos.) Nyilvánvaló, hogy a sovány nézettségi adatok összekapargatása okán tették a műsort vasárnapra, de így legalább lehetőségünk nyílt idén is kritikus szemmel figyelni mindkét tehetségkutatót.

"Pásztor Anna üde színfolt a palettán..."

A Rising Star egyelőre sztárfellépőket nem vetett be (tudom, ott volt Mező Misi és bandája is, de az nem ér), azonban a zsűri tagjai nem a szokványos merítésből kerültek ki.

Egyik arc sem ismeretlen, de Mezőt leszámítva zsűriként most debütált először a három ítész.
Kerényi Miklós és Feke Pál a zenés-színházi körből érkezett, értékrendjüket szeretik ezekre az alapokra fektetni. Véleményük sokszor eltér, de legalább nem a lélek és a "most sokat adtál" vonalán mozog.

Pásztor Anna Forrás: TV2

Pásztor Anna viszont egy üde színfolt a palettán. Az Anna and the Barbies énekesnője a nagyközönség számra eddig kevésbé volt ismert. Végre nem a tipikus, átlagos, könnyen elfogadható karakterrel állunk szemben! Ugye ismerős, hogy a vagy utálom vagy szeretem típus több embert mozgósít, mint a szomszédlány karakterű tévés személyiség? Nem tudjuk, mi vár ránk a jövőben, de az biztos, hogy Pásztor Annát már ajándékba kaptuk a csatornától.

"Az élő show után az Illés kattintásai is megemelkedtek a videomegosztókon"

Az RTL Klub már győztest is hirdetett, így átfogóbb képet kapunk a látottakról. Kitermeltek idén is négy-öt lehetséges énekest, ki-ki választhatja magának a neveket, de szerencsére az előző évekhez hasonlóan most is nagyszerű vendégelőadókat láthattunk szombat esténként.

A tíz hét alatt természetesen voltak töltelékek, a szokásos győztesek is, akiket ha nagyon akarnám, akkor sem tudnám egy szintre emelni Palya Beával vagy az Illés zenekarral. (Képzeletemben itt most bólogató fejeket látok a monitor előtt.)

Az Illés zenekar az X-Faktorban Forrás: RTLKLUB

Tudom, azt kell mondanom, hogy az Illést minden magyar ember ismeri, de ez nem igaz. Az X, Y, Z generáció inkább a Kelemen Kabátban (nagyszerűek!) és ByeAlex (köszi nagyon az MTVA-nak!) számait hallgatják otthon és a bulikban, ugyanakkor a műsor után az Illés kattintásai is megemelkedtek a videomegosztókon. Szerencsére.

"...igen, jó ez a magyar popszakma"

Palya Bea méltán elismert előadó, aki új szerzeményével megajándékozta azokat a nézőket is, akik a kedvesen zengő, rádióban sokat játszott (így ismert) dalához eddig még nem párosítottak arcot.

A The Biebers és a Honeybeast is haknizott egyet, de a legemlékezetesebb számomra Szabó Balázs Bandája volt.

Szabó Balázs Bandája az X-Faktor színpadán Forrás: RTLKLUB

Nemcsak azért, mert hihetetlenül minőségi zenét játszanak, hanem azért is, mert a dal minden másodperce alatt azt éreztem, hogy igen, jó ez a magyar popszakma.

A két műsor sztárfellépőin túl előfordultak nem várt számválasztások a versenyzőktől, gondoljunk csak Horányi Juli Kovács Kati: Nem leszek a játékszered vagy Benji Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék feldolgozására.

Jövőre folytatódik a Rising Star és új évaddal indul az X-Faktor is, de mindenki megnyugtatására: én is úgy gondolom, hogy az év kultúrgyőztese a Virtuózok volt.

Nem létezik Tillánál lazább arc jelenleg a médiában - Katz Dávid a Propagandára kapcsolthttp://www.life.hu/sztarszerzok/katz-david/20141226-katz-david-kritikaja-a-tv2-till-attila-propaganda-cimu-musorarol.html"Kultúrsznob a TV2 Propaganda című műsora. Ezt sajnos a csatorna alakította így..." Katz Dávid, a Life.hu celebszomorító riportere már nem csak a kamerával a kezében mondja ki, amit éppen gondol. Most Till Attila műsorára, a Propagandára kapcsolt, és leírta, amit látott.Katz Dávid--Baukó Éva és Aurelio: két földönkívüli a BeleValóVilágbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/katz-david/20141202-katz-david-kritika-a-belevalovilag-musorvezetoirol-bauko-evarol-es-aureliorol.html"A stúdió nem egy tér, a riportalany nem egy létező szereplő, a beszélgetés nem az egyedek által kibocsátott jelzések és válaszok halmaza. Ennek a jelenségnek nincsen iskolája, ergo nincsenek szabályai." Katz Dávid, a Life.hu celebszomorító riportere már nem csak a kamerával a kezében mondja ki, amit éppen gondol. Most a BeleValóVilágra kapcsolt, és leírta, amit látott.Katz DávidOrigoPimasz úrnak nem árt a pia, sőt!http://www.life.hu/sztarszerzok/katz-david/20141126-katz-david-kritikaja-papp-gergely-pimasz-ur-ottalszik-cimu-musorarol.html"Kezdjük egy erős kinyilatkoztatással: Papp Gergő rendelkezik a leggazdagabb szókinccsel a mai televíziós arcok közül. Narrációi nem véletlenül terjengősek, egy-egy kifejezésre rengeteg variációt ismer..." Katz Dávid, a Life.hu celebszomorító riportere már nem csak a kamerával a kezében mondja ki, amit éppen gondol. Most éppen a Pimasz úr Ottalszikra kapcsolt, és leírta, amit látott.Katz Dávid--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.