Zsírpárnákkal küzdesz? Erre figyelj!

zsír a nap cikke sztárszerzők gyaloglás karcsúság Kropkó Péter zsírégetés futás mozgás kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki tud fogyni a futástól, vagy a testalkat és az örökölt gének olyan tényezők lehetnek, amelyek megakadályozhatják a látványos karcsúsodást? A választ Kropkó Péter triatlonista, személyi edző, a Life.hu új sztárszerzője adja meg.

Az egészséges életmód és a fogyás két feltételtől függ: a megfelelő mennyiségű kalóriabeviteltől és a mozgás által leadott energiamennyiségtől. A testalkat és a gének legfeljebb a fogyás sebességére vannak hatással. Minél jobban figyelsz arra, hogy annyi tápanyagot vegyél magadhoz, amennyire a szervezetednek szüksége van, és minél jobban el tudja égetni a szervezeted a fölösleges kalóriákat, annál eredményesebb lesz a fogyásod. Ha nem figyelsz a megfelelő mennyiségű mozgásra - ami megfelel a korodnak -, akkor le fog lassulni az anyagcseréd. Tudatos életmódváltással a szervezetet károsító tényezők ellen - mérgek, betegségek - is jobbak lesznek az esélyeid.

A diétáról sok cikket találhatsz a Life.hu-n. Építsd be az edzéstervedbe az ún. "helyváltoztatós" sportokat, mint pl. a futás és a gyaloglás, mert ezek állóképességi ciklikus sportágak, és zsírégető hatásúak. Minél tovább futsz vagy gyalogolsz, annál látványosabb lesz az eredmény.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ne feledd: száz méteren egy sprinter többször annyi energiát éget el - természetesen sprintelve -, mint a maratoni futó - aki lassabban fut. Ezt a szintet a sprinter csak másodpercekig, a maratoni futó azonban órákig fenn tudja tartani, ezáltal több energiát tud elégetni. Egy 226 kilométeres hosszú távú Ironman versenyen 10 000-nél is több kalóriát égethetsz el 8-15 óra alatt, és akár 83 (!) évesen is. Ezért a tévhitekkel ellentétben nem az edzés intenzitásának emelése az elsődleges, hanem a sportolás hosszának növelése a cél.

Sportágak óránkénti kalóriaigénye (egy 70 kg-os ember esetén, közepes intenzitású edzéssel)

Futás: 560 kcal
Kocogás: 490 kcal
Séta: 245 kcal
Kerékpár: 420 kcal

Tanulj meg együtt élni az alkatoddal, és szeresd a testedet, mert befolyásolja a fogyás sebességét, illetve azt, hogy mely testrészedről veszíted el a zsírt. Ha van kellő akaraterőd, és mindent megteszel a kitűzött cél érdekében, akkor sikerrel fogsz járni. A diétázást kombináld mozgással, hogy centiméterekben mérhető, látványos legyen az eredmény, ne csak a mérlegen látszódjon. Ugyanis ha csak a táplálkozásodra figyelsz, és nem mozogsz, akkor zsírt ugyan fogsz veszíteni, de nem épül izom.

Szeretnél megszabadulni a fölösleges pluszkilóktól? Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Tervezz tudatosan, amiben Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.