sztárszerzők gyaloglás Kropkó Péter zsírégetés futás mozgás kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért fontos elsajátítani a helyes gyaloglástechnikát, ha később futni szeretnél? A választ Kropkó Péter triatlonista, személyi edző, a Life.hu sztárszerzője árulja el heti jegyzetében.

Többnyire külső kényszerek - mint pl. túlsúly, más sportban szerzett maradandó sérülés, életkor stb. - miatt dönt valaki a gyaloglás és futás mellett. Gyakran előfordul az is, hogy olyanok is a futással szeretnék kezdeni a sportolást, akiknek nem elég fejlettek a mozgásszerveik a passzív életmód miatt. Ők azok, akik úgy gondolják, hogy a környezetük cikinek találná, ha gyalogolnának. Ez ugyanolyan hibás gondolkozás, mint az, ha sétáló technikával kezdesz futni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi történik séta közben?

A sétálásnál ugyanis erősen a sarokra lép mindenki, és az álláshoz hasonlóan ilyenkor a passzív tartórendszer, a csontváz és az ízületek dolgoznak. A kisebb erőfeszítés érdekében a szervezet alig használ fel energiát, a passzív rendszer energiafogyasztása pedig majdnem egyenlő a nullával. A sportolás elején erősödj meg, hogy ne terheld túl a gyenge, sérülékeny, esetleg már károsodott ízületeket. Erre a folyamatra rá lehet segíteni ízületképző táplálék-kiegészítőkkel.

Mire figyelj?

Az előbb említett sarokra lépésnél illetve esésnél - amikor az ütés végigszalad a boka, térd, csípő, gerinc vonalon - nem mindegy, hogy mekkora terhelés éri a szervezetet.

- Csökkentheted a terhelést, ha nem nyújtott lábbal érkezel a talajra.
- Rossz edzettségi szint vagy hibás gyakorlatvégzés esetén egy jó sportcipő is képes ideig-óráig korrigálni a hibákat.
- Séta közben alacsony a terhelés, gyaloglásnál erőteljesebb, futásnál dinamikus túlterhelés éri a szerveket. Az izmok minél hamarabb dolgozni kezdenek, annál több energiát fogyaszt majd a szervezeted, ezért fontos, hogy séta közben szaporán, de rövideket lépj, annyit, amennyit a gyenge izomzat elbír.
- Tempósabb gyaloglásnál igyekezz szaporázni a lépteidet, mert így a sarkadat, az ízületeidet és a gerincoszlopodat kisebb terhelés éri. Úgy gyalogolj, mintha egy picit fájna a sarkad. A rövidebb lépéseknek több haszna van: megdolgoztatják az izomzatot és kímélik az ízületeket, mert a sarok alig érintkezik a talajjal.

Mit tehetsz túlsúly esetén?

- Az ízület terhelését csökkentheti a nordic walking bot vagy a futóbabakocsi, amelyre támaszkodni is lehet. Kipróbálhatod az aqua joggingot is.
Ne feledd: bármilyen sportolást a gyaloglás/futás helyes technikájának elsajátításával kezdj, amelyet következő írásomban bővebben is kifejtek majd neked.

Szeretnél megszabadulni a fölösleges pluszkilóktól? Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Tervezz tudatosan, amiben Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.