sztárszerzők hidegterápia sérülés Kropkó Péter fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínzó fájdalom gyötör, vagy az edzés teljesítményeden szeretnél egy picit javítani? Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője veled is megosztja, hogy miért érdemes kipróbálni ezt az orvosi és terápiás módszert.

"Kedves Péter!

Szeretnék egy picit többet tudni a hidegterápiáról. Nagyon fáj és kattog a térdem lépcsőzéskor, és azt hallottam, hogy ez a módszer esetleg segíthetne a problémámon. Ezzel kapcsolatban várom észrevételeit, hogy valóban érdemes-e kipróbálnom?

Tisztelettel,

Magda"



Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

A teljes test krioterápia (a görög eredetű kryos szó hideget jelent, a szerk.) a világ sok országában 30 éves múltra tekint vissza. Most megosztom Önnel, hogy mit érdemes tudni erről a módszerről.

Mi történik a kezelés alatt?

Kezeléskor az extrém hideg hirtelen sokkszerűen éri a bőrfelszínt, ezért olyan vészreakciók indulnak be a szervezetben, amelyek védik a testet a kihűléstől és a bőrfelszínt a fagyás tüneteitől. Legelőször a hajszálerek zárodnak le, hogy a bőr felszínéről a hideg ne keringhessen a létfontosságú belső szervek felé. A hidegsokk hatására fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású anyagok termelődnek a páciens testében. A hajszálerek megnyílnak, és akár a normálméret négyszeresére is kitágulhatnak, így a káros anyagcseretermékek hamarabb ki tudnak ürülni a szervezetből, és a fájdalomcsillapító gyulladáscsökkentő anyagok is jobban be tudnak jutni oda, ahol fájdalom vagy gyulladás van a szervezetben - pl. egy ízület belsejébe vagy az izomzat mikro-sérülésekkel teli részébe.

Egy tízalkalmas kúra után ezek az anyagok akár 3-6 hónapig is keringhetnek az ember vérében, mialatt kifejtik hatásukat. Ezen a hőmérsékleten a levegő térfogata 45%-al kisebb, így egy belégzéssel, majdnem kétszer annyi levegő juthat be a tüdőbe, megnövelve a vérbe jutó oxigén mennyiségét is. A nagyobb mennyiségű levegő bekerül a 37 fokos tüdőbe, ahol visszanyeri normál térfogatát, tágítva a hörgőket, hörgőcskéket, és így megnövelve a maximális tüdőkapacitást.

A kezelés menete

A mínusz 60 fokos ún. elő kamra után, kb. 2-3 percet kell tölteni egy mínusz 110 fokos helységben. A hatás fizikai- és idegi jellegű, reumatológiai, ortopédiai, bőrgyógyászati valamint neurológiai problémákra ad teljes, illetve kiegészítő terápiás választ. Első alkalommal a szervezet tiltakozik a "szokatlan környezet" ellen, de másodszor majdnem olyan, mintha szaunába mennél, legfeljebb a - fürdőruha mellett - fülvédő, kesztyű, cipő, maszk viselése emlékeztet arra, hogy máshol vagy.

Miért érdemes kipróbálni a krioterápiát?

Az ellenjavallatok felsorolása nem feladatunk, de ne feledd: a hidegterápiát csak orvosi ellenőrzés után és szakképzet felügyelet mellett lehet igénybe venni! Kúraszerűen akár naponta kétszer is lehet alkalmazni, vagy minden nap. A nemzetközi szakmai múlt, a modern eszközök és a több százezer hatékony kezelés nyújt biztosítékot a sikerre. A hidegterápiával csökkenthető a fájdalom a szervezetben - amely néhány alkalom után meg is szűnik. A kezelés jótékony hatással van az izmokra, stabilizálja a belső szervek működését, edzés előtt teljesítménynövelő hatása van. Mozgás után megrövidíti a regenerációs időt. A módszer segít megelőzni a túledzettséget, javítja az állóképességet, teljesítményt. Sportsérülések esetén a felére, harmadára is csökkenthető a rehabilitációs idő, így pl. sokkal hamarabb kezdhetsz el gyógytornázni. Azok, akik kipróbálták a hidegterápiát, arról számoltak be, hogy a kezelés után 40-50 percig egyáltalán nem, vagy alig éreztek fájdalmat, ezért olyan gyakorlatokat is meg tudtak csinálni, amit a fájdalom vagy a mozgásbeszűkülés miatt addig nem bírtak volna. A hosszú magyarázatom mutatja sokrétű használhatóságát a hidegkamrának. Javaslom használatát.

Szeretnél megszabadulni a fölösleges pluszkilóktól? Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Tervezz tudatosan, amiben Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.



A futás és gyaloglás kapcsolata I.http://www.life.hu/sztarszerzok/20130924-zsiregetes-kaloria-a-futas-es-gyaloglas-kapcsolata-i.htmlZsírpárnákkal küzdesz? Erre figyelj!http://www.life.hu/sztarszerzok/20130919-mozgas-kaloria-zsiregetes-zsirparnakkal-kuzdesz-erre-figyelj.htmlSzoptatás után bombaformában!http://www.life.hu/sztarszerzok/20130917-mozgas-kaloria-zsiregetes-igy-karcsusodj-szoptatas-utan.htmlÍgy fogyj, ha még pici a babahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130912-kaloria-futas-fogyokura-zsiregetes-a-babaval.htmlEzért mérd a pulzusod edzés közben!http://www.life.hu/sztarszerzok/20130910-mozgas-zsiregetes-kaloria-ezert-merd-a-pulzosod-edzes-kozben.htmlÍgy hozd magad bombaformába!http://www.life.hu/sztarszerzok/20130905-mozgas-zsiregetes-kaloria-kropko-peter-igy-hozd-magad-bombaformaba.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.