gyaloglás gerincproblémák Kropkó Péter testedzés nyújtás futás sport gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Anyukád gyakran mondta, hogy állj a sarkadra? Kropkó Péter most szembe megy az anyai intelmekkel...

Előző cikkemben a gyaloglásról és a helyes lépéstechnikáról írtam, és arról, hogy gyaloglásnál lehetőleg ne kizárólag a sarkunkra helyezzük a testsúlyunkat. Kérdés, miért járunk így, annak ellenére, hogy mozgáshatékonyság szempontjából ez nem igazán előnyös. Mit tehetünk a probléma ellensúlyozására?

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A visszahúzó erő elsősorban két egymással összefüggő okból ered: egyrészt ha a szükségesnél nagyobb a súlyunk, másrészt ha a szükségesnél kisebb, ráadásul nem elég dinamikus izomtömeggel rendelkezünk. Mást azonban nem is várhatunk, ha munkánk többnyire statikus ülő, esetleg álló jellegű. A mozgás javításának célja elsősorban az egészségvédelem, de a helyesen kivitelezett testmozgástól a teljesítményünk is javul.

Mit tehetünk az egészségünk érdekében?

- A már meglévő képességeink hatékonyságát javítjuk izomzatunk edzésével, nyújtásával.
- Tisztába kerülünk már meglévő egészségproblémáinkkal (csontritkulás, porckopás stb.), és ezekre tekintettel választunk testedzési módot.
- Új képességeket fejlesztünk ki - a sport ráadásul nemcsak a testünket, hanem a lelküket is edzi!

Az izmok nyújtása

A legfontosabb, amit még a rendszeres mozgás megkezdése előtt megtehetünk, az izomzatunk megnyújtása - így sokkal hatékonyabban és eredményesebben sportolhatunk, megkönnyítjük az izomzat fejlődését, és csökkentjük a fájdalom kialakulásának rizikóját.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A felkészülést azonban korántsem a leglátványosabb izmok edzésével kell kezdeni. A láb- és karizomzat nyújtásának megkezdése előtt a legfontosabb a törzsizomzat erősítése-nyújtása, azon belül az úgynevezett csípőhorpasz-izom nyújtása - ugyanis ez, a vállak és csípő által határolt izomzat befolyásolja elsődlegesen mozgásunk minőségét.
Az izomtömeg-növelés soha nem lehet igazán hatékony és eredményes anélkül, hogy izomzatunkat megfelelő állapotba hoznánk. A nyújtás megalapozza az ideális fejlesztést, ennek hiányában viszont számtalan problémával kell szembenéznünk, amely az egész testünkre kihat, nem utolsósorban a gerincoszlopunkra is!

Az elsődleges feladat

A tervezett edzések megkezdése előtt tehát a legfontosabb a nagy, sumák izomcsoport, a quadratus lumborum felkészítése. Ennek hosszúsága és erőssége felelős a későbbiekben tulajdonképpen az egész mozgásunk minőségéért - ez a magizom határozza meg például, hogy mely izmunk "kapcsolódik be" a mozgásba futás vagy gyaloglás során, ezen túl még a légzésünkre is hatással van. A quadratus lumborum tulajdonképpen irányító, mozgósító szerepet tölt be, épp ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül, bármennyire is rejtve van a szemünk elől.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A quadratus közvetlen megerősítése nem feltétlenül szükséges. Annak, aki nem akar a szobában izzadni, de mégis szeretné edzeni az alsó gerincszakasz izomzatát, kifejezetten javallott a rossz terepen való futás. Az egyenetlen talaj ugyanis az egyetlen természetes megoldás az alsó gerincszakasz fejlesztésének, lehetővé teszi a törzs megfelelő, folyamatos és teljes korrekcióját. Jótékonyan hat a mélyháti izomzatra csakúgy, mint a hasizomra vagy épp a csípőhorpasz-izomra. Ezért fontos, hogy ne csak jófajta betonon, rekortánon vagy futópadon fussunk, hanem terepen is!

Következő cikkemben további fontos dolgokat tudhatsz meg a terepfutásról és annak izomzatra gyakorolt jótékony hatásáról - addig is eredményes nyújtást kívánok!

Szeretnél megszabadulni a fölösleges pluszkilóktól? Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Tervezz tudatosan, amiben Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.