Bakonyi betyárleves - gombával dúsított élvezet

Forrás: Lázár Chef -
gomba leves sztárszerző kakukkfű zeller sertéshús zöldség sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

A magyar konyha klasszikus és tartalmas levesét készítettem ma el. Ha nem utasítod el a gombát és a sertéshúst, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a receptet!

Bakonyi betyárleves - gombával dúsított élvezet Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4-6 személyre:

50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt kolbász
1 evőkanál sertészsír
1 l húslé
2 darab burgonya
3 darab csiperkegomba
1 cikk kelkáposzta
1 darab tv-paprika
2 darab paradicsom
1 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
1 kisebb cikk zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt köménymag
1 mokkáskanál kakukkfű
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál csemegepaprika-krém
1 teáskanál só
barnakenyér

Elkészítési idő: 50 perc

Elkészítés:

A sertéscombot nagyobb kockákra daraboljuk. Egy nagyobb méretű lábasban felforrósítjuk a sertészsírt, és megpirítjuk benne a felkockázott húst. Miután megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a kis kockákra vágott paprikát. Sózzuk, és hozzáöntünk fél liter húslevest vagy vizet, majd lefedjük, és legalább 35 percig főzzük. Az elpárolgott levet vízzel pótoljuk. Megtisztítjuk és felkarikázzuk a burgonyát, a fehérrépát, a sárgarépát és a zellert. A kelkáposztalevelet vékony csíkokra, a gombát pedig cikkekre vágjuk. Felaprítjuk a petrezselyem- és a zellerzöldet, a fokhagymát összezúzzuk. Miután a hús már megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott burgonyát, fehérrépát, sárgarépát és zellert, a csíkokra szelt kelkáposztalevelet, a cikkekre vágott gombát és a karikákra vágott füstölt kolbászt. Kevergetve addig főzzük, amíg a húslé sűrű lesz körülötte. Meghintjük fűszerpaprikával, kakukkfűvel, őrölt köménymaggal, hozzáadjuk a csemegepaprika-krémet, ezt követően a zúzott fokhagymát és a felkockázott paradicsomot is. Felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje. Fedő nélkül, közepes lángon addig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyem- és zellerzölddel, majd forrón, barnakenyérrel tálaljuk.

Extra tippünk

Kakukkfű helyett használhatunk rozmaringot vagy bazsalikomot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.