Lázár Chef receptjei libamáj kacsamáj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sztárszerzőnknek, Lázár Chefnek, a TV Paprika műsorvezetőjének nem könnyű újat mutatni a gasztronómia területén, de még neki is leesett az álla azoktól a konyhai technikáktól, amelyeket a franciaországi továbbképzés során mutattak neki és séftársainak. A kurzus témája a liba- és kacsamáj volt.

T. Nagy Tamás szervezésében, aki többek között kiváló francia termékek hazai kereskedője, töltöttünk el pár napot feleségemmel, Melindával, valamint séfbarátaimmal a Rougié bázisán, amely 5 kontinensen, mintegy 120 országban látja el a luxusszállodákat, vezető éttermeket, gourmet üzleteket és légitársaságokat a prémium minőségű liba- és kacsamáj termékeivel.

Forrás: Lázár Chef

A tanulságokkal kezdem, vagyis a liba- vagy kacsamájfogások otthoni elkészítésének fortélyait és könnyedén elkészíthető formáját osztom emg a Life.hu olvasóival:

10 tuti tipp:

1. Ha nem sütöttél még májat, akkor kacsamájjal kezdd, ne libamájjal.
2. Piacon soha ne vedd fagyasztott formában.
3. Ha szeletben szeretnéd megsütni, mindig sréhen, ujjnyi vastag szeleteket vágj a májból.
4. A kacsamáj sötétebb és sárgább, mint a libamáj.
5. Általában a kacsamáj kerül kevesebbe a piacon.
6. Ne "pecsenye", hanem "hízott" kacsa- vagy libamájat vásárolj.
7. Nyugodtan megsózhatod sütés közben.
8. Borsozni viszont sütés után, közvetlenül tálalás előtt érdemes.
9. A fokhagyma és a kakukkfű is jó barátai a májnak.
10. Aki nem készít libamájat, ugyanúgy hibát követ el, mint aki rosszul készíti el!

Az egyébként igen borsos ára mellett sok háziasszony nem is meri megvásárolni a libamájat, mert félnek attól, hogy nem tudják jól elkészíteni. A klasszikus sült libamáj elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és biztos sikert arathatunk vele. A libamájat szeletelés után sózzuk - igen, a konyhai hiedelmekkel ellentétben, a szárnyasok máját (mértékkel!) sózhatjuk, nem lesz tőle kemény a máj -, és megszórjuk friss, kézzel összemorzsolt kakukkfűlevelekkel. Ezután közepesen forró serpenyőbe tesszük, és zsír nélkül, a libamáj egyik oldalát körülbelül 4 perc alatt hirtelen megsütjük, majd átfordítjuk a másik oldalára. Alacsonyabb lángon, a másik oldalát is 4 percig sütjük. Miután megsült a libamáj, borsozzuk, zúzott fokhagymát szórunk rá, majd pirítóssal, kaláccsal és áfonyalekvárral kínáljuk. Ily módon a kicsivel alacsonyabb árkategóriájú kacsamáj is ízletesen elkészíthető.

Forrás: Lázár Chef

És álljon itt a tanulmányútról szóló beszámolóm is - szakmabelieknek!

A kurzus során bejártuk a pau-i gyárat, valamint interaktív workshop keretében remek ötleteket kaptunk a libamáj éttermi elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Házigazdáink a libamáj termékeiket övező siker kulcsát a francia séfekre egyébként is jellemző kreatív ötleteikben, folyamatos kutató-fejlesztő tevékenységükben, a folyamatos beruházásokban, ezáltal a legújabb technológiák alkalmazásában, a legszigorúbb higiéniai és minőség-ellenőrzési szabályok betartásában, valamint a kontrollban, azaz a termelési lánc teljes nyomon követhetőségében látják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.