Itt a farsang "farka" - süss fánkot a szombati bulira!

Forrás: Lázár Chef -
farsangi fánk Lázár Chef receptjei sztárszerző sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Elérkezett a farsang utolsó hétvégéje, ezt régen úgy hívták, a farsang farka. Ez viszont azt is jelenti, hogy most még érdemes egy jó kis bulit tartani, ahol a desszert mi lehetne más, mint a klasszikus, szalagos farsangi fánk.

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4-6 személyre:

4 dl tej
1 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 tojás sárgája
60 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
5 dkg élesztő
1 tasak vaníliás cukor
1 darab citrom reszelt héja
1 csipet só

a tálaláshoz:

porcukor
lekvár

Elkészítési idő: 120 perc

Elkészítés:

2 dl tejet meglangyosítunk, majd 1 mokkáskanál kristálycukorral, ugyanennyi liszttel és az élesztővel felfuttatjuk. 20 perc elteltével az összes alapanyagot: a maradék tejet, kristálycukrot, lisztet, továbbá rumot, tojássárgákat, vaníliás cukrot, pici sót és a citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük. Fontos, hogy a liszt és a tej is langyos legyen, de legalább szobahőmérsékletű. A farsangi fánk tésztáját 1 órán át kelesztjük. A kelesztést követően a tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd letakarva 15-20 percig kelesztjük. Ezután 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, és nem túl forró olajban, kb. 170 fokon, 5-8 percig sütjük. Porcukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.

Extra tippünk:

Ahhoz, hogy a farsangi fánkjaink szép szalagosak legyenek, a fánkokat 4 percig süssük bő olajban, fedő alatt, majd fordítsuk meg, és 4 percig süssük a másik oldalukról is, de ezúttal már fedő nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.