Egy szuperfogás az ünnepi asztalra: baconos csirkemájjal töltött sertéskaraj

Forrás: Lázár Chef -
csirkemáj Lázár Chef receptjei sült hús bacon sertéshús töltelék sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertéskaraj, végén bordacsonttal
3 fej vöröshagyma
2 darab burgonya
2 evőkanál paradicsompüré
0,5 dl víz
2 mokkáskanál őrölt fekete bors

a töltelékhez:

15 dkg baconszalonna
20 dkg csirkemáj
1 kis fej vöröshagyma

a konyakos szószhoz:

1 teáskanál mustár
5 evőkanál szójaszósz
1 dl víz
5 cl konyak

Forrás: Lázár Chef

Elkészítési idő: 50 perc

Elkészítés:

A sertéskarajt a bordacsonttal párhuzamosan felszúrjuk úgy, hogy kb. 2 cm széles nyílás legyen a húson. Ahogy betoltuk a kés hegyét, először balra toljuk el a kést, ezzel kivágva a borda belső részét, majd fordítsuk a kés pengéjét a csont irányába, és húzzuk a kést jobbra is. Így a hús kívülről csak 2 cm lesz kitágítva, belül viszont egy nagyobb, tölthető tér alakul ki. A felnyitott hús belsejét megszórjuk őrölt fekete borssal, és kis időre félretesszük. A bacont vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a lereszelt csirkemájjal és az apróra vágott vöröshagymával. Az így összeállított tölteléket a karaj belsejébe tömködjük, majd hurkapálcával megtűzzük. A betöltött húst mélyebb sütőtepsibe tesszük, hozzáadjuk a nagy cikkekre vágott vöröshagymát és a cikkekre vágott burgonyát, majd felöntjük 0,5 dl vízzel. A karaj tetejét megkenjük a kevés vízzel simára kevert paradicsompürével, és megszórjuk őrölt fekete borssal. Sütőben letakarva, 180 fokon 30 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát és addig sütjük, amíg a paradicsom szépen megpirul a hús tetején. A konyakos szósz elkészítéséhez a visszamaradt hagymához, burgonyához és pecsenyeléhez hozzáadjuk a mustárt, a szójaszószt, vizet és a konyakot. Az egészet összeturmixoljuk, majd a hússal és a rizzsel együtt tálaljuk.

Extra tipp:

A csonton sült húsok sokkal ízletesebbek és finomabbak. A másik előnyük pedig az, hogy sokkal szaftosabbak is - gondoljunk csak például a rántott csirkecombra. Ennek a receptnek az elkészítéséhez  olyan sertéskarajt szerezzünk be, amely a bordacsonttal együtt van vágva, tehát olyan, kb. 2 ujjnyi vastag karajszelet, melynek a végén megtalálható a bordacsont. A csirkemájat mindig alaposan nézzük át, hogy ne legyen zöldes elszíneződés a felületén. Ha találnánk ilyen elszíneződést, mindenképpen vágjuk ki, mert ettől keserűvé válhat az ételünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.