Készíts ellenállhatatlan édességet: somlói galuska torta konyakszósszal

Forrás: Lázár Chef -
Lázár Chef receptjei somlói galuska konyak sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Ha a somlói galuskának unjuk a hagyományos verzióját, alakítsuk tortává, ezzel az új formával garantáltan nagy sikert fogunk aratni.

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 6-8 személyre:

1 darab piskótalap - kb. 4-5 cm vastag
30 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 liter tej
1,5 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag vaníliapuding
1 darab citrom reszelt héja
5 dkg szitált kakaópor
1 tábla keserű csokoládé

a narancssziruphoz:

6 dl narancslé
2 evőkanál cukor
1 darab vaníliarúd

a konyakszószhoz:

5 cl konyak
8 dkg aszalt sárgabarack
0,5 dl víz

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A narancslevet a cukorral és a vaníliarúddal felforraljuk, majd lehűtjük. A kerek piskótalapot 3 részbe vágjuk, felül vastagabb, alul 2 vékonyabb rétegbe, így szebben fog kinézni a torta. A darált diót 1,5 dl vízzel és cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután félrerakjuk és lehűtjük. A vaníliakrémet főzés nélküli pudingporból elkészítjük azzal a különbséggel, hogy a leírtakban szerepelt tej mennyiségénél 4 evőkanállal kevesebbet használunk fel a készítéshez.

Összeállítás:

Csatos tortaforma aljára helyezzük az első vékony piskótalapot, meglocsoljuk a narancssziruppal, megkenjünk a felfőzött diókrémmel, majd a vaníliakrémmel. Ezután jön a második vékony piskótaréteg, amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. Ráhelyezünk még egy dió- és vaníliakrémréteget és piskótalapot (a legvastagabbat), amit szintén meglocsolunk narancssziruppal. A tetejét megkenjük vékonyan vaníliakrémmel. Az egészet megszórjuk szitált kakaóporral, a tetejét csokiforgáccsal díszítjük. Ehhez a tábla keserű csokoládét az oldalára fordítjuk és zöldséghámozóval hosszanti irányban végighúzzuk, így kapjuk majd meg a csokiforgácsokat. A tortát lehűtjük, majd cikkekre vágva tálaljuk, forró gyümölcsös konyakszószt kínálva mellé. A megmaradt narancsszirupot és diótölteléket összeforraljuk, hozzáadjuk a konyakot, és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot, majd 0,5 dl víz hozzáadásával mártást főzünk belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.