Készülj az ünnepekre: már most kezdd el gyakorolni, hogyan készül a tökéletes bejgli!

Forrás: Lázár Chef -
Lázár Chef receptjei bejgli sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.

Hozzávalók a tésztához, 2 darab (körülbelül 26 cm-es) rúd elkészítéséhez:

35 dkg búzaliszt (lehetőleg Nagyi titka süteményliszt)
8 dkg puha margarin
6 dkg libazsír
2 tojás sárgája
0,5 dl zsíros tej
1 darab tojás a lekenéshez
2,5 dkg porcukor
1 csomag (7g) porélesztő
1 mokkáskanál só

hozzávalók a mákos töltelékhez:

30 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja

Forrás: Lázár Chef

Elkészítési idő: 90 perc

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat jól összekeverjük a langyos tejjel és az élesztővel. A lisztet, a margarint, a libazsírt, a sót és a porcukrot egy keverőtálban alaposan összemorzsoljuk. A két masszát összekeverjük, majd amikor már tésztává gyúrtuk (maximum 5 perc), kétfelé vesszük, és letakarva 30 percre hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük a mák tölteléket, ennek a hozzávalóit - a mák kivételével! - a tejjel felforraljuk, ezután félrehúzzuk, belekeverjük a darált mákot, majd kihűtjük.

Az első rúd bejglihez a kétfelé vett tésztából az egyiket a lisztezett lapra tesszük. A tésztát kocka alakúra, egyenletes vékonyságúra nyújtjuk (körülbelül 25x25 cm). Ha lennének kilógó részek, akkor a kés lapjával simítsuk vissza. Gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradéknak ne legyen ideje megolvadni a tésztában. A tésztára rászórjuk a kihűlt máktöltelék felét, majd egyenletes vastagságúra simítjuk a tölteléket. Minden oldalról körülbelül 1 cm tésztát hajtsunk fel a máktöltelékre. Ezután óvatosan tekerjük rúddá - körülbelül 26 cm-es lesz. A második rúd bejglihez megismételjük a lépéseket, majd a bejgli rudakat megkenjük a felvert tojással, és teljes hosszában megszurkáljuk fogpiszkálóval. Sütőben, 200 fokon, légkeveréses funkción 15 percig sütjük, majd 190 fokon még 15 percig.

Extra tippünk:

Az alapanyagokat gondosan készítsük elő és mérjük ki. Az elkészítést az is segíti, ha a konyhában készítés közben nincs huzat, és állandó melegebb hőmérsékletet biztosítunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.