Mindenkinek mást jelent a szerelem

Forrás: Thinkstock -
szavak Müller Péter szerelem jelentés heti útravaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 121. rész.

A szavakkal az a baj, hogy mindenkinek mást jelentenek. Ha azt mondom: szerelem, egy egészen más film indul a lelkedben, mint az enyémben.

És ráadásul ezt nem is tudjuk. Se te, sem én. Azt hisszük, ugyanarról beszélünk, pedig dehogy. Lehet, hogy neked halálos örvényt jelent, nekem boldog lebegést; neked egy felejthetetlen arcot vagy szemet, nekem egy kívánatos testet. Valami közös van az élményben, de nagyon kevés. Más-más szinten éljük meg ugyanazt az élményt. És mást is jelent számunkra.

Forrás: Thinkstock

Ezért nincs értelme a vitáknak. Mert csak a szavakon vitázunk és észre sem vesszük, hogy nem is értjük egymást. Csakis az a tiéd, amit megéltél - akár a valóságban, akár a képzeletedben. Ezzel én is így vagyok. Talán azzal a különbséggel, hogy én író is vagyok, s ez olyan képességet vagy adottságot jelent, hogy ki tudok mondani olyasmit, amit sem én, sem te nem éltünk még meg. Csak a lelkünk legmélyén van, fölfedezetlenül.

Ott már hasonlítunk. És egy nyelvet is beszélünk. Az általános élettapasztalatok szintjén nem! De ne felejtsd el, hogy minden szint élménye érvényes. Ahogy a fény sokféle színné törhet, úgy a szónak is ezerféle jelentése van. Ismertem olyat, aki a kutyájába volt szerelmes. Olyat is, aki önmagába. És olyat is, aki az Istenbe. Azt már meg sem mertem kérdezni, ki az ő Istene, mert lehet, hogy nem is hasonlít az enyémre. Még akkor sem, ha egy a vallásunk. Vita helyett inkább tanuld meg érteni és tisztelni más ember valóságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.