Müller Péter: "A lelketlen nevelés nem egyéb, mint a kiskorúak megrontása"

Forrás: Thinkstock -
Müller Péter nevelés oktatás heti útravaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 161. rész.

A lelketlen nevelés és szívtelen oktatás nem egyéb, mint a kiskorúak megrontása. Jézus szerint megbocsáthatatlan bűn.

Ez a nagypapa mondata, akit lelketlenül neveltek valaha, az ötvenes években, és sok unokája van. A lelketlen nevelés abból állt, hogy igazság helyett ideológiát oktattak, és félni kellett, sőt, rettegni, ha nem tanultad meg, vagy mást gondoltál.

Forrás: Thinkstock

Jó óvó nénit találtunk. Most keresem a jó tanító nénit. És a jó tanítót. És a jó tanárt. És a jó tanárnőt. És az iskolát, ahol nem csupán oktatnak, hanem ismerik és szeretik a gyermekek lelkét. És ahol a tanító nénik és tanító bácsik és tanárok kapnak annyi megbecsülést és hálát, hogy képesek legyenek a gyermekeket szeretni.

Mert adni csak azt tud az ember, amit kap is. Ahhoz már nagyon nagy lélek kell, hogy ez ne így legyen. Szeretetet és megbecsülést adni, ha nem kapott, csak egy magasrendű ember képes.

A jó tanító nem az "életre" nevel, ami sajnos olyan, amilyen, hanem a jövőre, amit a gyermek teremt majd meg. Vagyis egy szebbre, egy jobbra, egy igazabbra, egy nemesebbre tanít, mint ami van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.