Müller Péter: "A nekem így vagy jó, ahogy vagy, nem a szeretet szavai"

Forrás: Thinkstock -
életbölcsesség Müller Péter szeretet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 178. rész.

Ez a heti útravalód. Ha elmélyülsz benne, hamarosan rájöhetsz, hogy szeretsz-e valakit valóban, vagy sem. És arra is, hogy téged szeretnek-e. Van egy biztos jele. Akit az ember szeret, abban följebb néz. Nemcsak azt látja benne, aki – hanem azt is, akivé lennie kell. Nem „eszményit”, mert ez csak önáltatás: olyan valakit látni a másikban, aki nincs valójában benne. Nem! Nem! Ez a tekintet, vagyis a szeretet szeme a bölcs emberé, aki meglátja a másikban a szebbik, igazi arcát. Meglátja a hernyóban a lepkét. Benne van, csak meg kell szülnie még. Le kell tépnie magáról a hernyóságát, és ki kell bontania a színes szárnyait.

Forrás: Thinkstock

Látni a párodban vagy gyerekedben a „lepkét” – ez a szeretet szeme.

És nem csak bennük: önmagadban is! Te sem vagy készen. Te sem vagy jó „úgy, ahogy vagy”. Magadon is szüntelenül dolgoznod kell. Magadat is meg kell szülnöd még. Kívül-belül. Egy nő ad a külsejére, mert tudja, hogy az igazi arca nem az ápolatlan hajnali képe, hanem amikor kihozza belőle a legtöbbet. Amikor kifesti magát, kezd hasonlítani arra a „lepkére”, aki benne él. (Nagy kultúrák szakrális szertartásaihoz a férfiak is kifestették magukat. Hogy lássák az istenek: ilyenkor többek, mint akik. Van egy ünnepi ruhánk. És egy ünnepi lelkünk is.)

És így vagyunk, nemcsak magunkkal, de másokkal is. Akit szeretsz, nemesíted, szépíted, segítsz neki méltóvá válni önmagához. Így vagy a gyerekeddel, de így kell, hogy légy a pároddal is. Ha szereted, az egyetlen ember vagy, aki megmondhatja neki, hogy „elhagytad magadat, tessék följebb élni!”

Ha szereted, tudod, hogy csak kívül gyenge – belül mégis erős. És csak kívül gyáva – belül bátor. Te vagy az egyedüli, aki megmondhatja neki, ha önmagához méltatlanul él. Mert a szeretet: jogosítvány az őszinteséghez. És ha szeret – jól figyelj -, meg is hallgat. Lehet, hogy dühbe gurul, persze, kikel magából, üvölt –, de előbb-utóbb meghallgat. Ha nem hallgat meg, nem is szeret igazán.

És akkor minden hiába. Nevelni csak a szeretet képes. És tudja is, hogyan kell.

Müller Péter: "Mindent megtehet a másik – ha nem szereted, hiába"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20150429-muller-peter-a-szerelemrol-szeretetrol-az-egymasra-valo-odafigyelesrol-mesel.htmlEgy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 177. rész.Müller PéterThinkstockMüller Péter: "Ha azt mondod: olyannak szeretlek, amilyen vagy – nem szeretsz igazán"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20150427-muller-peter-heti-utravalojaban-a-belso-szepsegrol-a-tobbnek-latszani-akarasrol-az-igazi-szepsegrol.htmlEgy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 176. rész.Müller Péter--Müller Péter: "Szerelemgyerekek vagyunk"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20150417-muller-peter-tanacsai-az-elethez-a-szeretetrol-arrol-hogyan-szulettunk.htmlEgy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 175. rész.Müller PéterThinkstockMüller Péter: "Átírhatod a jövendődet!"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20150412-muller-peter-az-eletrol-a-jovorol-a-tengeren-valo-eligazodasrol-beszel.htmlEgy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 174. rész.Müller PéterOrigoMüller Péter: "Régi vétkeink, mint a penészes befőtt állnak a tudattalan homályában"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20150323-muller-peter-heti-utravalojaban-az-oregedesrol-es-uj-eletrol-beszel.htmlEgy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 171. rész.Müller Péter--Müller Péter: "Különös áramkörök vannak a mély, igaz szeretetben"http://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20150308-muller-peter-a-mely-igaz-szeretetrol-beszel.htmlEgy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 169. rész.Müller PéterThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.