Müller Péter: "Találkozik-e valaha a vallás és a tudomány?"

eretnekség tudomány Müller Péter joghurt2016/2 kapcsolat vallás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csodálatos korban élünk. A tudomány sorban igazolja az ősi bölcsességek igazságait. A legmodernebb találkozik a legrégibbel. Én a Jóskönyv írása során döbbenten rá, hogy az ötezer éves Ji csing, a Változások könyve tartalmazza a genetika és a számítástechnika alapjait...

Jin és jang – kettős spirál –, 0 és 1, információ az alapja mindennek. És 64 kodon és 64 bit alkot mindent a természetben és a világhálón, épp úgy, mint a Ji csingben a 64 sorsformáló jósjelet.

Forrás: Thinkstock

Ezek „teremtési minták”. „Isten gondolatai.”

A boldogságkutató Csíkszentmihályi flow-elmélete nem más, mint a taoizmus életbölcselete – mai, tudományos nyelven. A tajcsi vagy az aikido régóta ismeri és alkalmazza. A posztmodern kvantumfizika pedig bevonta a fizikai világ kutatásaiba az emberi tudatot (vagyis a pszichológiát), és igazolja a Védák „májá” elméletét, vagyis azt, hogy tudatunk a valóságot nem látja, hanem alkotja, a saját varázstermészete szerint. Hihetetlen, de így van!

Az anyag mint a „tudatunkon kívül lévő objektív valóság” fogalma megszűnt. Az igazi „ezotéria” ma a tudomány. Nobel-díjas tudósok íróasztalán, síremlékén ősi, keleti szimbólumok vannak. Bell, David Bohm, Wolfgang Pauli, Niels Bohr, Heisenberg, Feynmann, Oppenheimer, Einstein gondolati bázisát találhatjuk meg a Védák, az Upanisádok és Buddha eszméiben.

Fölmerül a kérdés: találkozik-e valaha a vallás és a tudomány? Véleményem szerint így, ahogy most elmondtam, soha. Mert a vallás a hit alapján áll, a keleti bölcselet azonban tudáson. A HIT (sráddhá) nem játszik fontos szerepet a Védákban. A „véda” szó jelentése: LÁTÁS, MEGISMERÉS, TUDÁS.

A taoizmusban és buddhizmusban is ez a döntő. Maga a „buddha” szó megvilágosodott Tudást jelent. Értelmet. A zsidó, a muszlim és a keresztény vallások főszava azonban a HIT. Ez egy előre vételezett bizonyosság, és nem kísérletileg bizonyítható tudás. Nagy titok ez is, lényegi fogalom, az emberi lét alapszava, de nem válik „tudománnyá”. (Nem véletlen, hogy a tudomány úttörői valaha eretnekeknek számítottak.)

Forrás: Thinkstock

Ha igazi tudást akarsz hallgatni, nézegesd a YouTube-on a kvantumfizikusok előadásait. Nem könnyű, mert érthetetlen nyelven beszélnek. Én beletanultam kissé, és boldogan hallgatom őket – rájöttek arra, amit valaha mindenki tudott. Ha pedig haladni akarsz a korral, javaslom, hogy foglalkozz Nikola Tesla kutatásaival – közel az idő, amikor az indiai prana (világenergia) és akasha (világéter és kozmikus memória) fogalmai is életünk részévé válik.

Csodák között jár a tudomány.

Ugyanakkor az egész emberiségre veszedelmes tudás birtokába került. Ez ugyanis mágikus, teremtő tudás. Isteni tudás. Élni vele iszonyatos felelősséget jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.