A hónap témája – Müller Péter: A szív szeme és az önzés szeme

Forrás: Dreamstime -
család Müller Péter szeretet szerelem önzés kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Müller Péter postaládájában számos levél landol nap mint nap, és most már a közösségi oldalakon is tömegével érkeznek hozzá a különböző kommentek legnépszerűbb írásaival kapcsolatban. A Life.hu éppen ezért új sorozatot indít: mostantól havonta olvashatók lesznek Müller Péter legmélyebb gondolatai a legmegosztóbb témákban. 

Arról írtam múltkor, hogy az igazi szeretet a szabadság jegyében áll. Ha szeretünk, nem kizsákmányolói, hanem bölcs társai vagyunk egymásnak.

Forrás: Dreamstime

Sokan panaszkodtak erre az írásomra. Kétségbeesetten. „A férjem alig jár haza, iszik, nem törődik a gyerekekkel. Azt mondja, hogy neki sok nőre van szüksége, mert fiatal még, nem élte ki magát, és a Müller Péter azt írta, hogy mindent szabad!” Mit szóljak erre?

Ez a vad önzés lenne a szabadság? És hol van itt a kölcsönös szeretetet?

Ami a lényeg, és ez más gondolataimra is vonatkozik, hogy kétféle szemmel lehet olvasni őket. A szív szemével és az önzés szemével. Ha a szív szemével olvasod, akkor a szabadság egy párkapcsolatban nem azt jelenti, hogy visszaélek a másik szeretetével. Nem azt, hogy néha használom, és néha eldobom őt, hanem azt, hogy figyelek rá, mert jó mellette! Mert szeretem! Akkor is, ha beteg. Nem rabságnak érzem, ha ápolom, hanem jó érzéssel megteszem. Akár éveken át. Mert szeretem! Igaz, hogy a szabadság néha önző is lehet, de ha szeretek valakit, megvizsgálom, nem okozok-e ezzel fájdalmat neki.

Amikor az „Isten bohócai”-t írtam, sok táncospárral beszéltem. Az igazi táncművészek szabadnak érezték magukat a legkötöttebb, legfegyelmezettebb táncban is. A rossz táncosok azonban önző módon rángatták egymást, és szenvedtek a parketten. A vezetés és a követés boldogsága terrorrá fajult. Kölcsönös önzéssé. És a táncuk tántorgás lett. Így van a párkapcsolatokban is.

Forrás: Dreamstime

Ha a szív szemével olvasod az írásomat, a szeretetet nem rabság, hanem egymás megértése. A másik lényének a tisztelete. Ha az önzés szemével, akkor a szabadság azt jelenti, hogy magamra rántom a másikat, vagy elhajítom a fenébe, mert sem az érzése, sem a lelke nem érdekel! Csakis az enyém. „Szabad” vagyok, és azt csinálok, amit én akarok! Én, én, én, én, én!

Az ilyen embernek fogalma sincs, mi az a szeretet! Csak betűkkel tudok üzenni, de hogy ki hogyan olvassa, és hogyan fordítja át a saját életére, már rajta áll. Messzire vezető gondolat ez. A legvéresebb vallásháborúkat a szeretet nevében vívták, mert a jézusi mondatokat nem a szív, hanem az önzés szemével olvasták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.