túlvilág interjú Peller Mariann ezotéria Steiner Kristóf Utazás a lelked körül
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyik kedvenc beszélgetőpartnerem a buddhizmus tanait követi – ezúttal Steiner Kristóf volt a vendégem a Life TV-n futó, Utazás a lelked körül című műsorban. 

Nem egyedül érkeztél, mindenhová magaddal viszed Özgét, a kutyádat?

Özge valóban többfunkciós az életemben: egyrészt valahol ő a gyermekem, másrészt úgy tekintek rá, mint egy csendestársra a munkában. Mindenhova jön velem, a főzőkurzusoktól kezdve az interjúkon át a műsorfelvételekig. Nem tudom elképzelni az életem nélküle, és bár már 13 éves, mindig azt mondom, hogy túl kell, hogy éljen engem, mert nem tudom, hogy mi lesz velem nélküle. (nevet)

Steiner Kristóf nem egyedül érkezett az interjúra: Özge, a kutyusa mindenhová elkíséri őt Forrás: Peller Mariann

Akkor erre nem vagy felkészülve...

Nem, abszolút nem.

Az a neveltetés, amelyben részesültem – a buddhista alapelvek – átsegítenek majd az ő távoli jövőbeni elvesztésén. Ezek szerint semmit nem birtoklunk, és minden, amit kapunk, az csak ideiglenesen a miénk. Néha ezt nagyon nehéz elfogadni, de az élet mindig megy tovább.

Buddhisták voltak a szüleid?

Igen, ez a szemlélet állt hozzájuk a legközelebb, ugyanakkor ők sem voltak mindig tökéletesek. Nálunk is voltak drámák és veszekedések, 10 éves voltam, amikor elváltak. Úgyhogy nem úgy kell elképzelni, hogy aki buddhista, az egy lótuszvirágban meditál egész nap, és semmi nem érinti meg. Azonban a legfőbb alapelveket megtanították. Például, hogy amit teszek, azt visszakapom, legyen az jó vagy rossz. Vagy, hogy ez nem az első életem, és egészen biztos, hogy nem is az utolsó, mert valószínűleg ebben az életemben nem fog összejönni, hogy megvilágosodjak. Ezt már most, 35 évesen látom. (nevet)

Nem tudhatod...

Igen, de meglehetősen hedonista életet élek, szeretek bulizni, szeretem élvezni az életet. Függetlenül attól, hogy van egy spirituális világnézetem, büszkén vallom, hogy van materialista világnézetem is. Szerintem csak úgy lehet valaki ebben a világban boldog, ha ezt a két végletet egyensúlyban tartja.

Mikor fordulsz inkább a spiritualitás felé?

Mint minden ember, én is akkor, amikor kétségbeesett vagyok. Sokáig tanultam a kabbalát, a mai napig fontos része az életemnek.

Steiner Kristóf: „Sokáig tanultam a kabbalát, a mai napig fontos része az életemnek” Forrás: Instagram/Steiner Kristóf

Elmondod, hogy mi az a kabbala?

Sokan azt mondják rá, ez a zsidó miszticizmus. A valóságban azonban a zsidó valláshoz nincs is köze, mert a vallás intézményesített dolog. Amit ma zsidó, vagy akár keresztény, esetleg buddhista vallásnak nevezünk, mind csupán pár száz, esetleg pár ezer éves. De a világ – és vele együtt a spirituális vagy misztikus gondolkodás – sokkal idősebb ennél. A kabbala alapjai is 4-5000 évre nyúlnak vissza.

Mik vannak ebben? Pici betekintést engedj nekünk!

Nagyon izgalmas dolgok. Ez egyfajta „térkép” az élethez. Eszerint minden embernek az életében van egy tikkunja, ami azt jelenti, hogy egy javítanivalója. Mindünknek van egy olyan fix karmája, amit az előző életeinkből hozunk magunkkal.

Te rájöttél már, mi a javítanivalód?

Azt tudom, hogy jó néhány dolog van, amiben javíthatnék. Nekem például folyton figyelnem kell arra, hogy az exhibicionizmus iránti vágyamat ne pusztán az egóm simogatására használjam. Szeretek szerepelni, írni, beszélni, de ne csak a saját szekeremet toljam, hanem álljak olyan ügyek mellé is, amelyeknek globálisan nagy jelentőségük van. Ez egy nagyon fontos feladat az életemben.

Volt olyan élményed, ami alátámasztotta azt, hogy „valami” van...?

Miután az édesanyám meghalt, a hamvait buddhista szertartás szerint kis mécsesekben elengedtük a Dunán.

Amikor rátettem a virágcsokromat a vízre, az elkezdett az árral szemben úszni.

„Amikor rátettem a virágcsokromat a vízre, az elkezdett az árral szemben úszni” Forrás: Thinkstock

Akkor hirtelen eszembe jutott az a történet, mely szerint Buddha, mielőtt megvilágosodott volna, aszkéta életet élt, naponta egy szem rizst evett, és folyton meditált, aztán rájött, hogy ez nem lesz így jó, mert meg fog halni. Végül megevett egy tál rizst, egy folyóparton állt, és azt mondta ekkor: ha ez a tál árral szemben úszik a folyón, akkor el fogok jutni a megvilágosodásig. És a tál úszni kezdett az árral szemben. Ezt a történetet kiskoromban hallottam, nem is jutott eszembe addig a napig, addig a pillanatig. Épp azon merengtem, mi lesz az én anyukámmal, és vajon hol van ő most? Hirtelen választ kaptam: egyáltalán nem kell aggódnom az anyukámért, mert a lehető legjobb helyen van.

Kristóf alig várta a Novák Lászlóval való találkozást, mert épp az utóbbi időben kezdett el a tarot-val foglalkozni.

NL: Az első kártya nagy teremtő energiákra utal, de ezek megfeszülnek benned, és valamiért nem mindig tudnak a felszínre törni. Mint amikor megszületik valami tartalom, de még nem árad, nem tudod átadni.

SK: Biztos, hogy igaz, abban is felismerem ezt a kártyát, hogy nemrég a közösségi oldalamon feljött egy poszt néhány évvel ezelőttről. 2006 környékén kiírtam, hogy dolgozom a vegán szakácskönyvemen, és idén karácsonyra megjelenik. Ehhez képest tavalyelőtt jelent meg. De remélhetőleg manifesztálódnak ezek a dolgok, csak oda kell rá figyelnem, hogy lehet ezt előbb is!

NL: Hatalmas érzelmi energiákra utal a második lap, érzelmi túltelítettségre. Jóval mélyebb ez annál, mint amire te gondolsz, vagy amiről tudsz.

Kristóf épp az utóbbi időben kezdett el a tarot-val foglalkozni Forrás: Thinkstock

SK: Tudom, hogy rettentően érzékeny vagyok, nem is szégyellem, hogy nagyon sokat sírok.

NL: A harmadik lap azt mutatja, hogy micsoda szellemi energiák kísérnek végig az utadon. Sokat tehetsz bizonyos dolgokért, élharcossá válhatsz, legyen szó bármilyen ügyről.

SK: Ezt a főzőkurzusaim során a résztvevők fogalmazták meg, hogy engem a vegán életmód zászlóvivőjének tartanak idehaza. Furcsa, de én ezt nem választottam, persze, szép feladat!

NL: Végül az utolsó kártya azt mondja nekem, hogy te képes vagy olyan hatást gyakorolni, ami bennünk nem tudatosodik. Olyan, mint amikor egy varázsló az érzelmeinkre hat. Ez vagy te.

SK: Azt tudom, hogy képes vagyok hatni az emberekre. Ha a leghomofóbabb ember hajlandó leülni velem beszélgetni, akkor 10 perc után oda fogunk jutni, hogy az igazán fontos dolgokban egyet értünk, csak nyitnunk kell egy kicsit egymás gondolkodásmódjára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.