Edvin Marton harissa gasztronómia Tunézia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tunéziát elsősorban gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig a repülővel alig kétórányira található afrikai ország igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, és a nap barnít.

Amikor gasztrokalandokról beszélek, természetesen nem a hotelek all inclusive menüjének kóstolgatására gondolok, bár azok mellett is nehéz elmenni szó nélkül, hiszen a kínálatuk igen pazar nemzetközi konyhát ígér, nem beszélve a szezonális friss gyümölcsökről, akár a datolyáról vagy a gránátalmáról.

Friss datolya Forrás: Marton Adrienn

Viszont érdemes az autentikus kis éttermek kínálatára és a tradicionális ételekre is odafigyelni. A friss halak, tengeri herkentyűk, olajbogyók, sajtok és datolyák mellett olyan különlegességeket is kóstolhatunk, melyek a hazai szájízhez igen közel állnak.

Az egyik kedvencem például a harissza, mely nem más, mint egy speciálisan elkészített paprikakrém, melyet leginkább a mi „Erős Pistánkhoz” tudnék hasonlítani. A különbség az erejében és az ízesítésében rejlik.

Harisszaválaszték Forrás: Marton Adrienn

Kapható igen csípős, ugyanakkor speciálisan ízesített is, például mentával, kurkumával, gyömbérrel vagy bazsalikommal készített, bár az én egyik kedvencem vitathatatlanul a füstölt verzió. Mindezek számunkra teljesen szokatlan ízorgiát kínálnak, nem véletlenül mondhatjuk, hogy Tunéziában nincs étkezés harissza nélkül. A harisszának mára pedig nemcsak nemzetközi híre van, de októberben egy egész fesztivált szentelnek neki a tengerparti Nabeulban.

Ha Tunéziában járunk, és megkóstoltuk a kihagyhatatlan harisszát, és megízleltük a friss datolyát, szívből ajánlom, hogy keressük fel a városi medinát, azaz a helyi bazárt. Sikátoros kis utcái, a kereskedők sokszor magyar köszönése különleges hangulattal bír, a választékról és kínálatról nem is beszélve.

Ezek a helyek pedig gyakran rejtenek igazi gasztronómiai gyöngyszemeket is.

Szárított paprika, ebből készül a harissza Forrás: Marton Adrienn

Amikor a tuniszi medinában jártam, rendkívüli élményben volt részem a bazár labirintushoz hasonló kis sikátoraiban. Az egyik kedvenc árusom a helyi fűszeres, akinél a legkülönlegesebb keleti és afrikai fűszerekből is találtam. Emellett két hangulatos helyet is felfedezhettem, az El Ali Resto & Cafe Culturel nevű elbűvölő tetőtéri éttermet és kávézót, itt nem is találkoztam turistával, pedig a hely és a kínálata is egyedi és minőségi, kár lenne kihagyni. A bazár másik megbújó gyöngyszeme pedig a Zitouna nagymecsettől két lépésre található, tipikus tunéziai étterem, a Fondouk El Attarin, amely egykor a lovas vándorok fogadójaként szolgált. És ha már itt járunk, a helyi kuszkusz egy jó báránysülttel vagy hallal kihagyhatatlan! A kuszkusz olyannyira megihletett, hogy amikor hazajöttem, első dolgom volt, hogy én is elkészítsem, magyaros, és persze kihagyhatatlan egészségesebb verzióban egyaránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.