Belugakaviár: az isteni finomság, amire 25 évet kell várni

Oroszország finomság Edvin Marton gasztronómia beluga kaviár Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A férjem ukrán származásának köszönhetően az ukrán–orosz gasztronómia remekeit már mind végigkóstolhattam. Sokszor jártunk már Oroszországban is, így autentikus környezetben is kipróbálhattam őket. 

Amikor Moszkvában voltunk szerencsére volt lehetőségem párszor megkóstolni az elegáns és jómódú oroszok egyik szignifikáns ételét, a belugakaviáros blinit, amit ők legtöbbször reggelire, ebédre, uzsonnára vagy vacsorára fogyasztanak.

Belugakaviár Forrás: Marton Adrienn

A belugakaviár íze kicsit vajas, tálalásnál csakis márványkanalat használnak, hiszen semmilyen mellékíz nem zavarhatja meg ennek a luxusételnek az aromáját. Különlegessége abban rejlik, hogy átlagosan akár 25 évet is kell várni, mire a beluga nevű tokhal ikráit le lehet fejni.

Igazi kuriózumnak számít, a természet egy csodálatos ajándékának. A blini egy lisztből és élesztőből készült orosz palacsinta, amit édesen is fogyasztanak, de akkor az igazi, ha vörös vagy fekete kaviárral van töltve. A magas minőségű kaviár és a blini együtt elképesztően intenzív ízélményt nyújt.

Belugakaviáros blini Forrás: Marton Adrienn

Az egyik legismertebb levesük a borscs, ami céklából készül, és máig az egyik kedvencünk, így sokszor készítem el a családnak is.

A másik híres ételük, amit már sok helyen kóstoltam, de a legfinomabbat tényleg Moszkvában ettem, az a pelmenyi. Fűszeres hússal töltött tészta, amit sok tejföllel vagy éppen ecettel szokás fogyasztani. A tejföl Oroszországban mindenhez dukál, így az édességekhez is sokszor párosítják. Például a szirnyikihez, ami egy túróból készített lepény, és elképesztően finom, főleg tejföllel gazdagon meglocsolva.

Pelmenyi Forrás: Marton Adrienn

Az oroszok egyik nemzeti itala – a vodka mellett – a kvasz, ami egy erjesztett gabonaital. Az ízét leginkább kóla, a sör és a karamell érdekes keverékéhez hasonlítanám.

Ha valaki kóstolta, utána ezer közül is felismeri. Itthon kevés helyen kapható, bevallom nekem nem lett a kedvencem, mindenesetre egyedi és különleges ital. Alkoholtartalma ugyan csekély, de azért érdemes mellé egy kis „sörkorcsolyának” különféle szárított, sózott, füstölt halakat eszegetni, amelyek tényleg egytől egyig nagyon finomak.

Kvasz Forrás: Thinkstock

Oroszországban sokszor jártam már, és szerencsére volt lehetőségem párszor megkóstolni, az elegáns és jómódú oroszok egyik szignifikáns ételét, a belugakaviáros blinit (orosz palacsinta, élesztővel készül), amit ők legtöbbször reggelire, ebédre, uzsonnára vagy vacsorára fogyasztanak. Szóval nem várják meg az ünnepeket vele.

Én viszont a mostani szilveszteri összejövetelkor arra gondoltam, ha nem is belugakaviárral, de készítek egy hasonló hangulatú előételt, mégpedig lazackaviárral és egészséges amerikai palacsintával.

Lazackaviár palacsintával Forrás: Marton Adrienn

A crème fraîche (ízben tejszín és a tejföl keveréke) szerintem krémességet ad a palacsintatésztának, míg a kaviár markáns, sósabb ízét lágyítja. Együtt mindez pedig isteni. Én ezzel az egy falat mennyei ízkavalkáddal kívánok nagyon boldog új évet mindenkinek!

A híres belga csokoládéhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-privat-sef-a-hires-belga-csokoladerol-mesel.htmlBelgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam, bizony én is végigkóstoltam minden finomságot, és sok-sok ötlettel, és persze csokoládéval felpakolva tértem haza. Privát séfOrigoHazai édesvízi halak mint gourmet fogások?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-a-magyar-edesvizi-halakat-nepszerusiti.htmlSzerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetők, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom, Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem. Privát séf--Tunéziai gasztrokalandokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-tuneziaban-jart-es-kedvencerol-a-harissarol-mesel.htmlTunéziát elsősorban gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig a repülővel alig kétórányira található afrikai ország igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, és a nap barnít. Privát séf--Grecska, más néven hajdinahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-andrienn-edvin-marton-felesege-a-hajdinarol-irt.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája orosz-ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Sósan, borsosan, csípősen, édesen... Mindenkor és mindenhogyan. Eleinte nem igazán kedveltem az ízét, de fűszerekkel elkészítve vagy akár édesen, mézzel mostanra már az egyik kedvenc alapanyagommá vált, és sikerült a gyermekeimmel is megszerettetni. Privát séfOrigoA finomság, ami segít megelőzni a daganatok kialakulásáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-edesburgonyarol-ir.htmlAz édesburgonya az egyik kedvenc hozzávalóm, ha köretről van szó. Privát séfOrigoMarton Adrienn az énidő fontosságárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-enido-fontossagarol-irt.htmlGyereknevelés, munka, a lakás vagy a ház rendben tartása mellett megannyi feladattal kell szembenézni egy kisgyermekes anyukának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rohanó hétköznapokból kicsit kiszakadva önmagunkkal is törődjünk. Az „énidő" fontosságában hisz Marton Adrienn is, aki a család és a munka közötti egyensúly fenntartása érdekében mindig kényesen ügyel arra, hogy testileg-lelkileg is feltöltődjön. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.