Spanyol finomságok: a krumplis ételektől a cukorsokkig

Forrás: Marton Adrienn -
Edvin Marton Spanyolország spanyol gasztronómia étel Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barcelonában családostul jártunk, és mindannyiunkat azonnal megfogott az ott tapasztalt életvidámság, élet- és ételszeretet. Természetesen a városnézések mindig egy-egy ebédbe vagy vacsorába torkollottak, ahol megkóstoltuk az összes nemzeti ételt.

Gasztrotúránk első állomásaként egy tapasbárba vettük az irányt, ahol mindenféle földi jót sikerült kipróbálnunk. A spanyolok nagyon szeretik bepanírozni a különböző halakat, rákokat, majd olajban kisütni, és egy kis citrommal, olívaolajjal tálalni, akár egy sörkorcsolyát. Emellett kétféle krumplis ételük is van, ami köretként, de akár önmagában is megállja a helyét.

Patatas bravas Forrás: Thinkstock

Az egyikük a patatas bravas, ami főtt-sült krumpli fűszeres paradicsomszósszal meglocsolva. A másik pedig a bombas de patata. Itt a krumplit megfőzik, majd kis golyókat formálnak belőle, és egy előzetesen megsütött, fűszeres darált hússal töltik meg, majd bepanírozzák a golyókat és kisütik.

Igazi kalóriabomba, de nagyon finom. A gyerekek természetesen imádták.
Az édességeket is muszáj volt megkóstolnunk, és persze nem bántuk meg. A crema catalanával kezdtük a sort, ami a créme brulée-hez hasonló finomság, a katalán konyha egyik tipikus desszertje.

Créma caramel Forrás: Thinkstock

Cukorsokk a javából. Utoljára pedig a churrót hagytuk, a fiaim nagy örömére. A churro egy sült tészta, cukorba mártogatva, csokoládépudinggal felszolgálva. A spanyolok reggelire is simán fogyasztják, emellett az utcán sok helyen lehet elviteles papírkosárban is kérni.

Úgy döntöttünk, hogy egyik nap a vacsoraidőt a partnál töltjük, így egy, a helyiek által kedvelt éttermet látogattunk meg, ahol mind a négyen egybehangzóan a paellára voksoltunk az ételválasztásnál. Ez egy rizsalapú, sáfránnyal ízesített egytálétel, amit fedő nélkül egy széles, lapos serpenyőben készítenek el. A hagyományos recept szerint csirke- vagy nyúlhús van benne, mi inkább a tengeri gyümölcsös verziót választottuk, sok-sok zöldséggel megpakolva.

Forrás: Marton Adrienn

Elképesztően finom volt, az egész család imádta, így megkaptam a házi feladatot, hogy ilyet bizony otthon is készítsek nekik. Azóta már sokat informálódtam a paellával kapcsolatban, és többször is főztem ezt a srácoknak, igazi nosztalgikus hangulatot teremtve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.